REPORTAŽA HMS-A

Muzej Franjevačkog samostana Kreševo- riznica kulture i povijesti Središnje Bosne

Nakon jedanaest godina izgradnje i priprema, u rujnu ove godine službeno su otvorena vrata renoviranog „Muzeja Franjevačkog samostana u Kreševu“. U njemu su izloženi rijetki eksponati i dobra koji su kreševski fratri sakupljali tijekom proteklih stoljeća i burnog razdoblja osmanlijske vladavine.

Piše: Ruža Čalaga, Hrvatski Medijski Servis

Sadržaj muzeja čini bogata kolekcija raznovrsnih eksponata, od tradicionalnih predmeta koji su se koristili za obradu ruda, arheoloških eksponata i kolekcije sakralnih predmeta.

Željezna tahta (zvono) i bat. Foto: R.Čalaga/HMS/

„U njemu su prezentirani naše blago, tradicija i običaji, ono što su fratri brižljivo kroz povijest sakupljali i očuvali, kaže za Hrvatski Medijski Servis fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Katarine u Kreševu.

Sakralni dio muzeja. Foto: R. Čalaga/ HMS/

Muzej se prostire na tri etaže. U podrumu se nalazi arheološka zbirka, zbirka minerala i prikaz stare kovačije, kao i numizmatička zbirka. U prizemlju su dviju dvorana u kojim su izloženi etnografski eksponati, dok je na prvom katu sakralna zbirka sa spomen sobom Fra Grge Martića.

Kustos muzeja Marko Čalaga i gvardijan samostana Fra Josip Tomas. Foto: R. Čalaga/HMS/

Sakralna kolekcija sadrži najvrjednije predmete, što se prije svega odnosi na misna ruha, liturgijske predmete poput kaleža, kadionica, monstranci, od kojih neki datiraju još iz 15 stoljeća.

Numizmatička zbirka. Foto: R. Čalaga/ HMS/

„Mnogi izloženi predmeti od iznimne su vrijednosti za kreševski kraj, kao npr. potkovana jaja koji su jedan od simbola Kreševa te širok asortiman različitih kovačkih proizvoda, objašnjava kustos muzeja Marko Čalaga.

Arheološki eksponati. Foto: R. Čalaga/HMS/

Posebnu atrakciju muzeja čini i spomen soba istaknutog pisca i franjevca Grge Martića koji je veći dio života proveo u Kreševu. U sobi je vrijeme naizgled stalo, očuvani su neki njegovi osobni predmeti, ali izloženi su i vrijedni eksponati poput sablje koju je dobio kao dar od bana Josipa Jelačića.

Dio eksponata minerala. Foto: R. Čalaga/ HMS/

„Sigurno je da ovaj muzej pruža jedinstveno iskustvo te na posjetitelje ostavlja poseban dojam, od arheoloških zbirki, kolekcije minerala i kristala, ruda, tradicionalnih i sakralnih predmeta – za svakog se ponešto nađe, kaže kustos muzeja.

Prikaz kovačije. Foto: R. Čalaga/ HMS/

Sve što je u muzeju trenutno je dio stalne postave, ali ostala je još jedna prostorija koja će biti spomen soba Fra Vjekoslava Čurića – franjevca koji je ubijen u Ruandi 90-ih godina kada je tamo bio rat. Tu će biti izložena njegova odjeća u kojoj je ubijen, ali i različiti afrički predmeti koji su doneseni tijekom njegovog rada kao misionara u Ruandi.

Zbog bogatog i raznolikog asortimana eksponata posjetiteljima je potrebno minimalno sat vremena za detaljan obilazak muzeja./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...