Hrvatski Medijski Servis

Muškarci s bradom su privlačniji ženama, ali djeca ih ne vole i ne vjeruju im

Istraživanja su pokazala da su muškarci s bradom privlačniji ženama, no istraživači tvrde da djeca malo drugačije gledaju na bradu te da ne vjeruju muškarcima koji ih nose.

Nicole Nelson, psihologinja s Univerziteta u Queenslandu, je sa svojim timom provela istraživanje u kojem je sudjelovalo 470 djece u dobi od 2 do 17 godina fotografije.

Nelson, koja inače proučava izraze lica, pokazala im je fotografije muškaraca sa bradom i bez brade i zamolila da ih procjene na osnovu osobina poput muškosti, snage, roditeljskih sposobnosti, pouzdanosti i drugih kvaliteta.

Rezultati istraživanja pokazali su kako mala djeca ne vole bradate muškarce..

“Djeca od devet mjeseci do jedne godine ne vole muškarce s bradom, a kako odrastaju, negdje do trinaeste godine, bradu vole sve manje”, rekla je Nelson.

Zanimljivo je da su djeca ulaskom u pubertet značajno mijenjala mišljenje o muškarcima s bradom. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu “Evolution and Human Behavior”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte