Sve vijesti

BROJNE PROMJENE

Musk je prije godinu kupio Twitter: Što se sve promijenilo od tad

Elon Musk kupio je prije godinu Twitter, preimenovao ga u X i odveo u gubitak novca, oglašivača i povjerenja.

Musk je 27. listopada 2022. sklopio 44 milijardi američkih dolara vrijedan posao, suočen s tužbom koja ga je obvezivala na uvjete kupnje koje je želio izbjeći. Godinu poslije, evo što se promijenilo.

Više nisu kao obitelj

U prvim danima nakon kupnje Musk je brzo podijelio otkaze vodećim direktorima Twittera i privatizirao platformu.

Podijelio je otkaze i većini radnika kompanije čije je sjedište u San Franciscu, srezavši njihov broj s 8.000 na manje od 1.500.

Od radnika Twittera zatraženo je da budu bezuvjetno predani svom poslu i da zaborave na rad od kuće.

Bivša projektna menadžerica Ister Krovford (Esther Crawford), koja je o tome pisala na internetu, rekla je da je Musk zamijenio obiteljsku atmosferu u firmi strahom.

Maska je opisala kao odvažnog, ali „ćudljivog”. Rekla je da se okružio ljudima koji će mu uvijek govoriti “da” i da je odluke donosio instinktivno.

Mask je u srpnju ukinuo Twitterov globalno prepoznatljiv logo ptice i promijenio ime platforme u X.

Dezinformacije

U mjesecima nakon preuzimanja, Mask je “ukinuo” praćenje sadržaja koji su korisnici objavljivali na platformi, preuredio profile prethodno zabranjenih ekstremista i omogućio korisnicima da kupe verifikaciju profila kako bi profitirali na viralnim, ali često netočnim objavama.

Musk ove promjene opravdava slobodom govora.

Uklonio je značajke koje su bile uvedene kako bi se spriječilo da korisnici budu zavedeni lažnim objavama i uveo nove sustave koji potiču njihovo širenje, navodi neprofitna stranica za provjeru činjenica PolitiFact.

Koraci koje je poduzeo Musk “prouzročili su povećanje dijeljenja dezinformacija i govora mržnje”, izvijestio je u ponedjeljak PolitiFact, prema brojnim skupinama koje prate otrovne sadržaje društvenih medija.

Eskalacija sukoba između Izraela i Hamasa jedan je od prvih pravih testova Muskove verzije platforme u vrijeme velike krize. Prema mnogim stručnjacima, rezultati potvrđuju njihove najgore strahove: promjene su otežale razlikovanje istine od fikcije.

– Otrežnjujuće je, iako ne iznenađujuće, vidjeti da Muskove nepromišljene odluke pogoršavaju informacijsku krizu na Twitteru u vezi s ionako tragičnim sukobom između Izraela i Hamasa – rekla je za AFP Nora Benavidez, viša savjetnica u nadzornoj organizaciji Free Press.

Europska komisija ovog je mjeseca najavila istragu protiv X-a zbog navodnog širenja lažnih informacija i terorističkog sadržaja u vezi sa sukobom između Izraela i Hamasa.

Izvršna direktorica X-a Linda Jacarino (Yaccarino) jasno je dala do znanja da platforma ozbiljno misli na povjerenje i sigurnost, ali su istražitelji zabrinuti, ističući da je platforma odustala od nastojanja da najvažnijim izvorima vijesti da istaknutiju poziciju.

Novac je važan

Posljednjih godina oglašivački posao platforme djelomično je propao jer su se oglašivači loše proveli.

Insider Intelligence predviđa da će X 2023. godinu završiti s 2,98 milijardi dolara prihoda od oglašavanja, u odnosu na 4,14 milijardi dolara u 2022. godini.

Musk je početkom ove godine rekao da se vrijednost tvrtke više nego prepolovila na 20 milijardi dolara, a neki procjenjuju i više.

Musk je počeo naplaćivati ​​nekoć besplatne usluge na Twitteru, poput plave kvačice koja je izvorno bila namijenjena kao znak autentičnosti, u nastojanju da zaradi na pretplatama.

Probna naplata za objavljivanje poruka

X je nedavno počeo testirati nove korisnike na Novom Zelandu i Filipinima za osnovne usluge kao što je objavljivanje poruka u cilju smanjenja neželjene pošte.

Musk je rekao da bi mogao uvesti plaćanje za sve korisnike platforme, no ideja je naišla na žestoke kritike. Analitičari kažu da bi to X učinilo još manje privlačnim za oglašivače.

-X je sam sebi nanio gotovo sve rane – rekao je za AFP analitičar Insider Intelligencea Jasmin Enberg (Jasmine).

– Muskov tretman platforme kao tehnologije koju može preoblikovati kako hoće, a ne društvene mreže koju pokreću ljudi i reklamni dolari, najveći je uzrok egzodusa oglašivača, sve manjeg broja korisnika i gubitka statusa središnjeg mjesta širenja vijesti.

Govoreći na nedavnoj tehnološkoj konferenciji, Jacarino je procijenio da X ima 225 milijuna aktivnih korisnika dnevno, što je pad od više od 10 posto u odnosu na razdoblje prije nego što ga je kupio Mask.

Korisnici koji su napustili Twitter postali su svojevrsna dijaspora, migrirajući na Mastodon, Bluesky, Threads i druge platforme.

Skretanje desno

U međuvremenu, krajnje desničarski sadržaj cvjeta na platformi. Musk je vratio profil bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa (Trump) i ukinuo tim koji se borio protiv dezinformacija o izborima.

Bivši voditelj Fox Newsa Tucker Carlson, poznat po svojim radikalnim konzervativnim stavovima, pokrenuo je emisiju na X nakon što je dobio otkaz na televiziji.

Musk je također bio domaćin i emitirao intervjue s republikanskim predsjedničkim kandidatom Ronom DeSantisom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom (Netanyahu), piše Index./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...