Hrvatski Medijski Servis

MUP RS: Potkrala se greška, neće se moći glasovati s obrazcem LK/OI-4

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske oglasilo se nakon što je objavljeno da će osobama koje tijekom vikenda budu prvi put podnijele zahtjev za izdavanje osobnih dokumenata dati obavjest na obrascu LK/OI-4 kako bi mogli da ostvare biračko pravo i da će se ovo obavjest smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača.

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske obavještava građane kojima se prvi put izdaju osobni dokumenti, da prema propisima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, neće moći dokazati identitet obavješću na obrascu LK/OI-4, prilikom ostvarivanja biračkog prava. Naime, u priopćenju pod naslovom ‘U subotu i nedjelju radit će lokacije za izdavanje osobnih dokumenata u Republici Srpskoj’, koje je objavljeno u četvrtak, 4. listopada, potkrala se tehnička greška u pogledu te činjenice”, navode iz MUP-a RS.

Kako navode, Ministarstvo je organiziralo rad na lokacijama za izdavanje osobnih dokumenata na području svih policijskih uprava u Republici Srpskoj u oba dana vikenda i to u vremenu 07,00 – 19,00 sati.

“Na lokacijama za izdavanje osobnih dokumenata radit će referati osobnih iskaznica, prebivališta, boravišta i izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva, uključujući i akviziciju”, stoji u priopćenju MUP-a RS.

Arnautović: Uputa MUP-a RS izravan atak na izborni proces u BiH

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Suad Arnautović upozorio je danas kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), bez konsultacija sa SIP-om BiH, izdalo uputu nadležnim policijskim upravama u vezi s izdavanjem osobnih dokumenata i u dane vikenda (6. i 7. listopada, uoči i na dan Općih izbora u BiH).

Ističe kako se radi o nezakonitoj uputi koja glasi: “osobama, kojima se prvi put izdaju osobni dokumenti, bit će dano i obavještenje na obrascu ‘LK/OI-4’ kako bi mogli ostvariti biračko pravo, jer će se ovo obavještenje smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača”.

– To je potpuno nezakonita uputa i u kapacitetu člana SIP-a BiH zahtijevam da se odmah ta naredba povuče i da se izda nova na zakonu zasnovana naredba propisana članom 5. točka 12. Izbornog zakona BiH i članom 19. Pravilnika o provođenju izbora u BiH – precizira Arnautović.

U vezi s tim, navodi kako su svi organi vlasti, uključujući i MUPRS, obvezni pomagati organima za provođenje izbora u skladu s odredbama člana 2. točka 1. stav 3. Izbornog zakona BiH i provedbenim aktima SIP-a BiH, a ne odmagati im i svjesno destruirati izborni proces, obmanom javnosti izdavanjem nezakonitih uputstava i naredbi.

– Poznato mi je da je predsjednik SIP BiH (Branko Petrić) kontaktirao nadležne u MUP-u RS i da mu je obećano da će ova naredba biti povučena, ali to još stoji na web-stranici MUP-a RS što je izravni atak na izborni proces u BiH – kazao je Arnautović.

Napominje da je samo s jednim od tri važeća bh. dokumenta moguće ostvariti pravo glasanja na izborima a to su – važeća osobna iskaznica izdana u BiH, važeća putovnica izdana u BiH, ili važeća vozačka dozvola izdana u BiH, kako je to propisano članom 5. točka 12. Izbornog zakona BiH.

– Nijedan drugi dokument, niti bilo kakav obrazac ne smije se prihvatiti od biračkih odbora kao validan za identifikaciju na biračkom mjestu. Također, ne mogu se koristiti dokumenti druge države, niti Srbije, niti Hrvatske, niti bilo koje druge države kod identifikacije na biračkom mjestu – upozorava Arnautović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte