NAORUŽAVANJE

MUP Republike Srpske nabavlja tisuću automatskih pušaka i dva drona “Gavran-ubojica”

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske namjerava početkom sljedeće godine nabaviti 1044 automatske puške i dva drona “Gavran-ubojica”.

Ovo je navedeno u “povjerljivom” dokumentu MUP-a RS koji se odnosi na plan javnih nabava za 2022. godinu.

“Planirana je nabava 600 automatskih pušaka za posebne policijske snage i 444 duge cijevi za pripadnike Žandarmerije”, ispričao je sugovornik portala Istraga.ba.

Isti izvori navode da je MUP RS-a na nedavno održanom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2021” u Beogradu rezervirao i dva drona “Gavran-ubojica”, koji se proizvode u Srbiji.

“Novi proizvod kompanije „Jugoimport“, dron „Gavran”, predstavlja izviđačko-udarnu platformu namijenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine.

„Gavran” osigurava promatranje u realnom vremenu, akviziciju ciljeva, prepoznavanje ciljeva po principu svoj–tuđi i djelovanje na uočene ciljeve. Ovaj dron-ubojica radi s nekoliko dronova kojima se upravlja s istog zapovjednog mjesta preko zaštićenog radio-linka. Uništava sve vrste ciljeva na zemlji – tenkove i oklopna vozila, krupna PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pješadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove”, objavila je Radio televizija Srbije u svom izvještaju s Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme.

Sajmu u Beogradu 13. listopada ove godine prisustvovao je i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, podsjeća Istraga.ba./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...