Hrvatski Medijski Servis

Promovirano 115 policajaca, 75 iz HNŽ-a, 25 iz ZHŽ-a

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) danas je svečano promovirana 33. generacija polaznika za čin policajca.

Generacija broji 115 polaznika, od kojih je 75 iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, 25 iz MUP-a ŽZH i 15 iz Federalne uprave policije i FMUP-a.

Na Akademiji se trenutno još nalazi 127 polaznika za čin policajca, koji dolaze iz Srednjobosanske i Unsko-sanske i Hercegbosanske županije.

Promovirana generacija postigla je vrlo dobar uspjeh s prosječnom ocjenom 4,06.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara obraćajući se budućim policajcima kazao je da s ponosom ispraćaju 33. generaciju akademaca.

”Izabrali ste da služite društvu, čime ste zaslužili naše poštovanje. Nadam se da ćete, vi budući policajci, znanje i vještine koje ste stekli na Akademiji primijeniti u praksi, i time opravdati naše povjerenje te dati svoj doprinos jačanju ugleda policijske profesije”, kazao je Čampara.

Naveo je da je Policijska akademija FMUP-a respektabilna ustanova koja je zadržala kvalitetu rada.

”U prilog tome govore sljedeći podaci, da se u 2017. godine na Akademiji školovao 321 polaznik za činove policajaca i mlađeg inspektora. U prvoj polovini ove godine školovala su se 182 polaznika, a do kraja godine planirano je školovanja oko 400 polaznika. Različite vidove stručne obuke od 2017. pohađalo je 2.832 polaznika, a u prvoj polovina 2018.- 1.227 polaznika. Smatram da ovi podaci dovoljno govore o mogućnostima koje Akademija pruža kvalitetom obuke, kao i kvalitetom nastavnog osoblja”, kazao je Čampara.

Direktor Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević rekao je da je “Akademija embrion policijske obuke, mjesto gdje budući policijski službenici stječu osnovna policijska znanja i vještine i prolaze određene specijalističke obuke”.

”Evidentan je napredak u kvalitetu obuke od generacije do generacije, što potvrđuju povratne informacije iz Policijskih agencija za čije se potrebe vrši školovanje. Cilj nam je da policijsku obuku podignemo na nivo kakav je u zemljama Europske unije, imajuću uvijek na umu ulogu policije da prije svega štiti ustavni poredak zemlje i garantira osobnu i imovinsku sigurnost građana”, kazao je Beširević.

Uime 33. generacije polaznika, kadet Ibro Miladin zahvalio je FMUP-u, nastavnicima, instruktorima i mentorima policijskih agencija na uloženom trudu “oko stjecanja osnovnih policijskih znanja i vještina”.

”U narednom periodu u našim policijskim agencijama stečeno znanje ćemo dopunjavati, usavršavati i podizati na još veći nivo”, kazao je Miladin. /Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte