Može li Putin pomoći Erdoganu?

Kremlj smatra da je nemoguće hipotetički razmatrati potencijalnu pomoć Rusije Turskoj, priopćio je novinarima glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

“Znate, to nije situacija gdje su moguća neka hipotetična razmišljanja“, izjavio je Peskov, odgovarajući na pitanje raspolaže li Rusija dovoljnom količinom resursa da pomogne Turskoj, ako joj se ona obrati za pomoć.

On je, kako javlja Sputnik, dodao da predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redzep Taip Erdogan na svom posljednjem sastanku nisu razgovarali o pružanju pomoći Turskoj usljed pogoršanja ekonomske situacije.

“Ne, nije bilo nikakvih molbi. Uvijek se razmatraju konkretni veliki projekti koji su na dnevnom redu“, izjavio je on, odgovarajući na pitanje je li se Turska obraćala za pomoć zbog pogoršanja ekonomske situacije.

Peskov je naglasio da su na svom posljednjem sastanku u Južnoafričkoj Republici Putin i Erdogan razgovarali o zajedničkim projektima, između ostalog o „Turskom toku“ i izgradnji nuklearne centrale „Akuju“, kao i razvoju trgovinsko-ekonomskih odnosa.

On je kazao da Rusija želi koristiti nacionalne valute u trgovini s Turskom, ali tu temu treba detaljno razmotriti.

Podsjetimo, turska lira je posljednjih dana izgubila 23 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Trump najavio sporazum sa talibanima

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da će potpisat mirovni sporazum s talibanima ako tjedan prođe bez nasilja u Afganistanu."Želim vidjeti da ovaj...