“MOŽE DOĆI DO KRVOPROLIĆA” Venezuela podijelila svijet, moćne sile posvađane

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro rekao je da će “nastaviti vladati” zemljom unatoč tome što se predsjednik parlamenta Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom, ali je također poručio da je spreman na dijalog s oporbom.

Maduro je rekao da Guaidovo samoproglašenje predsjednikom predstavlja pokušaj državnog udara potaknut iz Sjedinjenih Država te naglasio da nema ustavnih razloga da ga se smijeni s vlasti. Također je ponovio da Venezuela prekida diplomatske odnose sa SAD-om i da američko diplomatsko osoblje mora napustiti zemlju do nedjelje, javlja Hina.

No unatoč svom stavu da venezuelska desničarska oporba surađuje s “američkim imperijalizmom”, Maduro je izrazio spremnost na dijalog s oporbom, pozdravivši prijedloge Meksika i Urugvaja da se pokrene diplomatska inicijativa u tome smjeru. “Razgovarati, slušati jedni druge, razumjeti jedni druge… naravno da se slažem s time”, rekao je Maduro.

Guaido je u međuvremenu pisao američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu zatraživši “hitnu humanitarnu pomoć, u smislu hrane, lijekova i medicinskih potrepština” za Venezuelu. Stanje u zemlji, u kojoj je inflacija dosegla stopu od dva milijuna posto, opisao je kao “humanitarnu katastrofu”.

Američki senator Marco Rubio objavio je Guaidovo pismo na Twitteru nedugo nakon što je Pompeo najavio da će SAD osigurati 20 milijuna dolara humanitarne pomoći za Venezuelu.

Guaido je i rekao da će Maduru dati amnestiju ako odluči odstupiti, piše BBC.

Svijet se podijelio

Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, u srijedu se u Caracasu proglasio privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv Madura. Sjedinjene Države, Brazil i brojne druge američke države objavile su da priznaju Guaida kao privremenog predsjednika jer je Maduro izabran na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima koji su, po mišljenju većine promatrača, ocijenjeni neslobodnima i nepoštenima.

Rusija, Kina, Turska, Sirija i još neke zemlje osudile su Guaidov čin i podržale Madura, dok su europske sile i Europska unija dale podršku demokratski izabranome predsjedniku venezuelskog parlamenta Guaidu, ali ga ipak nisu formalno priznale za predsjednika, pozvavši obje strane na dijalog, poštivanje demokratskog procesa i održavanje novih izbora.

No činjenica je da se po pitanju Venezuele svijet još jednom podijelio na dva bloka. Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova jučer je u razgovoru za CNN bio prilično oštar.

“Upozoravamo sve, ne samo SAD, nego i neke druge koje zabavljaju ovakve ideje i akcije”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za CNN.

“Ovo dolijeva ulje na vatru”, kazao je Rus o podržavanju Guaida.

“Upotreba vojne sile bila bi katastrofalna. To bi bio još jedan ogroman udarac međunarodnom sustavu. Suočavamo se sa scenarijem koji može dovesti do daljnjeg krvoprolića u Venezueli”, dodao je.

SAD povlači veleposlanike

Američki State Department u četvrtak je naredio dijelu zaposlenika američke vlade da napuste Venezuelu te je američkim građanima u toj zemlji savjetovao da razmisle o odlasku, dan nakon što je Washington priznao oporbenog političara kao novog venezuelskog predsjednika.

“Taj korak poduzimamo na temelju naše trenutne procjene sigurnosne situacije u Venezueli. Zatvaranje veleposlanstva nije u planu”, stoji u priopćenju glasnogovornika State Departmenta.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro prekinuo je diplomatske odnose s Washingtonom i dao zaposlenicima američkog veleposlanstva rok od tri dana da napuste zemlju nakon što je predsjednik Donald Trump u srijedu priznao oporbenog čelnika Juana Guaida za novog predsjednika te zemlje.

Američko veleposlanstvo u Caracasu priopćilo je da je dijelu osoblja rečeno kako moraju napustiti Venezuelu te da bi američki državljani trebali “ozbiljno razmotriti” odlazak dok još uvijek ima komercijalnih letova.

Najnovije