OBJAVILA UKRAJINSKA VOJSKA

“Možda ćemo povući snage iz Lisičanska”

Ukrajinska vojska možda će se morati povući iz grada Lisičanska na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od grada, rekao je danas guverner te regije Serhij Hajdaj.

Lisičansk i obližnji Sjeverodonjeck u fokusu su ruske ofenzive u istočnoj regiji Donbas te se bitka tamo približava “žestokom klimaksu”, rekao je jučer savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga danas je potvrdio gubitak Rai-Oleksandrivka i Loskutivka, koji se nalaze oko pet kilometara od Lisičanska, gdje su ruske snage pokušavale okružiti ukrajinske snage.

“Cijeli Lisičansk je u dosegu njihove vatre”

Nije rečeno kako će odgovoriti, no guverner Hajdaj je rekao da će se ukrajinska vojska možda morati povući.

“Kako bi izbjegli opkoljavanje, naše zapovjedništvo bi moglo narediti da se vojska povuče na nove pozicije”, rekao je na nacionalnoj televiziji.

“Cijeli Lisičansk je u dosegu njihove vatre. Vrlo je opasno u gradu.”

Proruski separatisti: Grad je okružen i odrezan
Rekao je da se do Lisičanska i dalje može doći cestom te se mogu nastaviti evakuacije civila. Ruska novinska agencija TASS ranije je navela riječi proruskih separatista da je grad okružen i odrezan od zaliha.

Britansko ministarstvo obrane reklo je danas da se ukrajinske snage koje se drže u Lisičansku i Sjeverodonjecku nalaze pod sve snažnijim pritiskom zbog nedavnog ruskog napredovanja.

“Međutim, ruski pokušaji da dublje opkole i zauzmu zapadnu regiju Donjeck i dalje su u zastoju”, reklo je ministarstvo na Twitteru./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NEKADAŠNJI PRVI ČOVJEK FORMULE 1

ECCLESTONE: Primio bih metak za Putina

Nekadašnji prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclstone stao je u obranu predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu, na što su reagovali...