Mostaru vratite njegove rijeke

Malo je gradova koji se mogu pohvaliti da kroz njihov cijeli urbani dio prolaze dvije rijeke. Među takve spada Mostar, jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Europi.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Od sjevera ka jugu kroz Mostar, njegov stari dio, protiče smaragdna ljepotica Neretva. U južnom dijelu preko nje izvio se Stari Most- simbol Mostara, a uz njezine obale svio se Stari grad, izgrađeni u 16. stoljeću u vrijeme Osmanlijske okupacije Bosne i Huma. I Stari most i Stari grad na popisu su svjetske baštine, pod zaštitom UNESCO-a, koje svake godine posjeti milijun turista.

Ovaj zapušten prostor uz Radobolju lako se može pretvoriti u šetnicu. Foto: HMS

Od zapada ka istoku žubori, mrmlja, vere se i prska, što bi rekao mostarski pjesnik Aleksa Šantić, druga mostarska ljepotica Radobolja. U Neretvu se njezina desna pritoka prolazeći kroz Iliće, Balinovac, Naselje Dum i Stari grad ulijeva tik pored Starog mosta.

Ovako danas izgleda prostor uz Radobolju, kojeg se lako može pretvoriti u šetnicu za pješake i stazu za bicikliste. Foto: HMS

No, do Starog grada i Starog mosta, ni Mostarci ni turisti, na žalost, ne mogu doći šetajući pored jedne ili druge rijeke. Mostar i Mostarci su odvojeni od obje svoje rijeke, a rijeke izolirane od svog grada i njegovih stanovnika. No, uz malo truda gradskih vlasti i novca, naravno, bez njega je trud uzaludan, ne bi bilo prezahtjevno Grad vratiti rijekama, a rijeke Gradu. Projektirati, to bi bio pravi gušt za projektante i inžinjere hortikulture, i izgraditi šetnice za pješake i staze za bicikliste uz obale jedne i druge rijeke. Pa da se od Balinovca pješice ili biciklom može do Starog grada i Starog Mosta. I obrnuto. Ili od Carinskog do Starog mosta.

Istina, prije nekoliko godina izgrađena je šetnica uz Radobolju, ali samo kroz zapadno prigradsko naselje Ilići, od Bakšima do Bara, odnosno do Trimuše, koja se posljednjih mjeseci uređuje, revitalizira. I to je bio hvale vrijedan potez tadašnjih gradskih vlasti. Ta je šetnica i danas jedno od mjesta koje Mostarci obilno koriste.

Šetnica uz Radobolju, kroz Iliće, izgrađena prije nekoliko godina- mjesto je koje Mostarci obilno koriste. Foto: Hercegovina.info

No, tu ne treba stati. Od Balinovca do Starog grada u dužini od 2 kilometra moguće je napraviti jednako lijepu stazu za šetnju i bicikliranje. Posebno od ulice kraljice Katarine do Franjevačke crkve, odakle je do Starog grada manje od 200 metara. Na tom potezu je pojas šire 5-6 metara na kojem nema stambenih ili drugih objekata. Na jednom dijelu obale Radobolje su betonirane, što je pravo ruglo, koje bi trebalo ukloniti. Istina od ulice kraljice Katarine do Balinovca nekoliko je kuća koje su, još prije rata, izgrađene odmah do riječnog korita, što se, nije smjelo dogoditi. Ali što je tu je. I tu zapreku moguće je riješiti tako što bi se u tom dijelu izgradila staklena šetnica iznad rijeke.

I Neretva, kao i Radobolja izolirane su od Mostara, nedostupne Mostarcima. I to treba promijeniti

I uz rijeku Neretvu, također, je moguće izgraditi staze za šetnju. Za početak od Musale do Starog grada i Starog mosta, lijevom i desnom obalom Neretve. Za početak. A onda se te staze mogu dograđivati prema sjeveru i jugu.

Mostar je jedan od najatraktivnijih gradova u BiH, i svjetski poznato turističko odredište, no uz malo truda i novca može biti još privlačniji kada bi izašao na obale svojih rijeka. I za Mostarce i za turiste./HMS/

 

 

Najnovije