BEŠLIĆ PISAO OHR-U I VELEPOSLANSTVIMA

Mostarski gradonačelnik traži pomoć pri rješavanju pitanja blokade deponije Uborak

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić otvorenim pismom pozvao je OHR te veleposlanstvima SAD-a, Velike Britanije, Švedske i Švicarske da svojim kapacitetima pomognu pri rješavanju situacije oko mostarske deponije Uborak koja je kulminirala pritiscima i blokadama koji dolaze od nevladine organizacije “Jer nas se tiče”, javlja Hrvatski Medisjki Servis.

Podsjećamo, Agencija za međunarodni razvoj SAD-a javno je pružila podršku udruženju “Jer nas se tiče” i njihovoj blokadi Uborka. Iz mostarske Gradske Uprave jučer su za HMS kazali kako su razočarani činjenicom da američka vladina agencija daje podršku, kako kažu, nelegalnoj blokadi deponije.

HMS Bešlićevo pismo prenosi u cijelosti:

“Vjerujem da Vam je iz medija poznata problematika koja se tiče odlaganja otpada na komunalnu deponiju Uborak u Mostaru kao blokade i pritisci koje vrši NVO „Jer me se tiče“.

Problemi oko odlaganja otpada eskalirali su prošlog ljeta i prijetili su ekološkom katastrofom, a blokade deponije od strane dijela mještana i članova spomenute udruge ponovo se desila dana 22.02. 2020 godine koja traje i danas.

Želim Vas podsjetiti kako je mostarska deponija u funkciji od 1960. godine. Svjetska banka (WB) je u 2009. godini pokrenula uspješan projekt nakon kojeg je uslijedio Drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom (SSWMP) s ciljem pomaganja Bosni i Hercegovini (BiH) da obnovi svoju infrastrukturu za upravljanje čvrstim otpadom. Ti projekti su rezultirali zatvaranjem više divljih odlagališta otpada i unaprjeđenjem više postojećih deponija najsuvremenijim sistemima za zaštitu okoliša. Mostarska deponija bila je jedan od objekata koji su podržani u okviru navedenih projekata. Infrastruktura koja je izgrađena uz navedenu podršku Svjetske banke uključivala je novu (2. faza) uređenu ćeliju (kasetu) deponije, postrojenje za uporabu materijala (MRF) i novu upravnu zgradu i vagu.

Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) i Svjetska banka započele su u siječnju 2017. godine komplementarni program tehničke pomoći (TA) podržan od strane SIDA-e u cilju daljnjeg razvoja i unaprjeđenja upravljanja čvrstim otpadom, uključujući održivost postupaka odlaganja otpada na deponijama u BiH. Budući da je naišla na operativne izazove, mostarska deponija je identificirana kao jedan od objekata koji će dobiti dodatnu tehničku podršku od Grupe Svjetske banke u sklopu suradnje WB/SIDA-e.

Stara deponija je zatvorena, a novo poduzeće JP Deponija d.o.o. Mostar upravlja novom regionalnom deponijom, na koju se trenutno vrši odlaganje otpada, a koja je izgrađena kreditnim sredstvima Svjetske banke ( Supsidijarni kreditni sporazum – i Sporazum IPA Granta EC pod nadzorom Jedinice za upravljanje projektom pri federalnom Ministarstvu okoliša i turizma. Ova deponija izgrađena je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takva planirana je od početka kao regionalna koja bi opsluživala 12 općina, kao jedna od pet najsuvremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH.

Zbog novonastale situacije i blokade deponije, te činjenice kako Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponiranje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara”, napisao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARKOTIĆ GOSTOVALA KOD STANKOVIĆA

Evo kojih su se tema dotaknuli

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je u nedjelju da je broj od 56 novooboljelih u Hrvatskoj dobar jer pokazuej da...