Hrvatski Medijski Servis

MOLITVA MAJKE Federalno tužiteljstvo utvrdilo nepravilnosti i naložilo tužiteljstvu HNŽ-a ponovno pokretanje istrage u slučaju zlostavljanja djece

Foto: Ilustracija

Federalno tužiteljstvo Sarajevo izvršilo je nadzor i, prema Obavijesti od 3. lipnja 2019., prihvatilo kao potpuno osnovanu pritužbu oštećene majke poznate u javnosti pod pseudonimom ‘Molitva Majke’, doznaje Republika. Predmet je vraćen Županijskom tužiteljstvu na dopunu istrage s jasno naznačenim uputama o daljem postupanju u predmetnoj istrazi. Zbog zaštite malodobne djece koja su izravno uključena u ovaj predmet identitet ne objavljujemo.

Naime, na odluku Županijskog tužiteljstva Mostar na Naredbu o obustavi istrage, oštećena majka, putem Zajedničkog odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, uputila je prigovor Glavnom tužitelju koji prigovor je odbijen.

Na ovakvu odluku Glavnog tužitelja punomoćnice su uložile prigovor Federalnom tužiteljstvu koji je, nakon izvršenog nadzora u kaznenom predmetu, u cijelosti uvažio prigovor i vratio predmet Županijskom tužiteljstvu na dopunu istrage i jasno naznačenim uputama o daljem postupanju u predmetnoj istrazi.

Ovime ovaj slučaj, koji je potresao mostarsku regiju, ponovno postaje aktualan, ali i pokazuje ozbiljne propuste u ovom osjetljivom predmetu.

Podsjetimo, slučaj u javnosti poznatog kao “Molitva majke” gdje majka preko društvene mreže Facebook apelira za pomoć i ukazuje na propust nedlažnih, tvrdeći da njen bivši suprug seksualno zlostavlja njene njihove malodobne kćeri.

Federalno tužiteljstvo, preuzelo je predmet u mostarskom slučaju zlostavljanja djece od strane oca, a na što je mjesecima ukazivala majka putem Facebook profila ‘Molitva majke’, što je bilo i povodom velikog prosvjeda potpore u Mostaru, i to nakon što je Općinski sud u Mostaru ukinuo zaštitnu mjeru zabrane-približavanja oca djeci, zbog sumnje za kazneno djelo ‘Bludne radnje’ (iako federalno Tužiteljstvo tada još nije donijelo odluku u ovom slučaju), kao i nakon odluke Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije o odbijanju prigovora o obustavi istrage za kazneno djelo ‘Bludne radnje’.

Općinski sud Mostar donio je odluku o ukidanju zabrane po zahtjevu oca dvije djevojčice, odnosno odvjetničkog ureda koji ga zastupa – Josip Muselimović, Zdravko Rajić i Ana Primorac. Oni su polovicom travnja zatražili ukidanje zaštitnih mjera koje je ranije donio ovaj sud, a kojima je bilo zabranjeno približavanje djevojčicama u svakoj prilici i na svakom mjestu i to na udaljenosti ne manjoj od 50 metara.

Prethodno je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije odbilo prigovor o obustavi istrage za kazneno djelo ‘Bludne radnje’, a koje se veže za ovaj slučaj zbog koga su održane dvije prosvjedne šetnje majki u Mostaru. Nakon takve odluke glavnog županijskog tužitelja Odvjetnički ured Nade Dalipagić i Jelene Dalipagić-Crnjac koji zastupa majku i djecu uložio je prigovor federalnom Tužiteljstvu u Sarajevu koje je isti uvažio.

Podsjetimo da je Tužiteljstvo HNŽ-a obustavilo istragu protiv oca, a po prijavi majke, njegove bivše supruge, s kojom je u braku dobio dvije djevojčice.

Na odluku o obustavljanju istrage upućena je pritužba, a federalno tužiteljstvo zaključilo je da ista pruža dovoljno osnova i razloga za poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Posljednjom odlukom Federalnog tužiteljstva u cijelosti je uvažen prigovor i predmet vraćen Županijskom tužiteljstvu na dopunu istrage s jasno naznačenim uputama o daljem postupanju u predmetnoj istrazi./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte