Hrvatski Medijski Servis

Mostarka Ilka u 105. godini života spremno dočekuje Uskrs

Vjernici koji Uskrs proslavljaju u nedjelju, 21. travnja, danas obilježavaju Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Krista, dan u kojem Katolička crkva od vjernika traži post. Prilika je to za ispravljanje grešaka, vrijeme promjena, pokore i molitve. S velikim nestrpljenjem i radošću ovaj praznik dočekuje obitelj Pandža iz Mostara, piše N1.

Milost je najvažnija, poručuju oni, te dodaju kako za njih obilježavanje Uskrsa prije svega predstavlja duhovnu potrebu.

Baka Ilka Pandža spremno dočekuje i ovaj Uskrs. Iako ima 105 godina, zdravo i hrabro korača u drugo stoljeće života. Živjela je sama, sve dok joj se prije pet godina nisu doselili sin i snaha. U blagdanski uređenom domu, prisjeća se kako su običaji za Uskrs u njeno vrijeme bili dosta drugačiji, piše N1.

“Običaji su drugačiji nego prije, sve je nekako modernije. Prije je bilo jednostavnije sve”, priča Pandža.

No neke stvari se i ne mijenjaju. Pripreme za Uskrs, priča nam baka Ilka, započinju tradicionalno s korizmenim vremenom koje traje 40 dana do Uskrsa. Na Veliki petak vrijedi obveza posta i nemrsa. Tako se Ilkina nevjesta Štefa danas odlučila za pripremu ribljih specijaliteta.

“Veliki petak je posni dan, riba se pravi, pomfrit i juha. Neko i posti cijeli dan, ne jede ništa, to je onaj pravi post”, pojašnjava Štefa Pandža.

Farbanje jaja neizostavan je dio Uskrsa. Svako ima svoje tajne tehnike, a Štefa nam otkriva svoje.

“Mi bojimo jaja u prirodnim bojama, od luka. To je po nekoj tradiciji, kažu kad je Isus stavljen u grob da su ga čuvari čuvali i da bi mogli njemu pristupiti farbali su jaja i stražare su podmićivali s tim da im odvuku pažnju od groba”, kaže Štefa Pandža.

A nakon farbanja, slijedi igra – tko je jači.

U pripremama za proslavu Uskrsa posebno ističu duhovnu obnovu. Kažu da je čista kuća, puna trpeza i lijepa odjeća nepotpuna za pravi doživljaj Uskrsa.

“To je baš blagdan radosti, veselja, a Isus je uskrnuo i to znači pobjeda, nekako to se nosi u srcu. Simbolika Uskrsa jeste ta ljubav koja nam dolazi na sam Uskrs, a to je Isus Krist”, poručuje Mirjana Pandža za N1.

Tradicionalne navike i običaje nastoje prenijeti na djecu i unuke kako se domaćinski blagdanski duh u njihovom domu nikada ne bi izgubio. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte