TUŽITELJSTVO BiH

Mostarac optužen za trgovinu drogom i pripreme likvidacija, novac ‘prao’ kupujući nekretnine po Hercegovini

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Matkovića, rođenog 1985. godine u Mostaru, državljanina BiH i Srbije.

Osumnjičeni se tereti da je od polovice 2020. pa do kraja 2021. godine na području BiH organizirao skupinu za organizirani kriminal, u koju je pristupilo više osoba, radi činjenja kaznenih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Organizirana kriminalna skupin, prema prikupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švicarsku, Španjolsku, Nizozemsku, Njemačku a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike.

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima skupine, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj kaznenih djela, koja su uključivala krijumčarenje veliki količina narkotika kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja. U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, sudjelovao u organiziranju i krijumčarenju velikih količina opojne droge “kokain” i „cannabis“ u količinama od više desetina kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Također, osumnjičeni i pripadnici njegove organizirane kriminalne skupine, terete se za krivotvorenje osobnih dokumenata, u kojim procesima su im pomagale i osobe koje su policijski službenici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica. Nadalje, on se tereti i za organiziranje, planiranje i pripremu ubojstva i likvidacija osoba na području R Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen kaznenim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina, kako bi se osiguralo njihovo oduzimanje tijekom sudskog postupka.

Matković Milan tereti se za kazneno djelo Organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i krivotvorenje isprave. Pripremanje kaznenog djela u vezi s kaznenim djelom ubojstva.

Navode optužnice tužitelj će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i osam stručnih vještaka uključujući i međunarodne stručnjake, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobivena putem međunarodne pravne pomoći o partnerskih institucija SAD, Srbije i Austrije, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...