MOSTAR Za Kordića postavljanje ploče provokacija, za Marića legitiman zahtjev Islamske zajednice

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić komentirali su na konferenciji za novinare potez Medžilisa Islamske zajednice Mostar, koji je u neposrednoj blizini gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta Mostar postavio neslužbenu ploču s informacijama o gradnji interkulturnog centra Mevlana.

– Smatram da je ovo bio politički folklor u kontekstu izborne godine. Osobno pozdravljam izgradnju bilo kakvog multikulturalnog ili interkulturalnog centra u Mostaru. Mislim da imamo dovoljno prostora i za takve objekte. Podržavamo bilo kakvu izgradnju, međutim, kao i svi, moramo se držati zakonskih regulativa i propisa. Dokumenti koji su u zadnje tri godine izdani za izgradnju bilo kojeg objekta pratili su zakonsku regulativu – rekao je gradonačelnik Kordić.

Podsjetio je da Centralna zona Grada Mostara ima svoj regulacijski plan iz 1996. godine te da, sukladno tom planu, na tom lokalitetu nije predviđena bilo kakva izgradnja.

– Postavljanje table smatram neodgovornim činom i provokacijom. Znate da smo donijeli odluku o izradi Regulacijskog plana Centralne zone, ona je u tijeku. I danas je bila inicijativa vijećnika da se to što prije pokrene. Osobno bih volio vidjeli dobar i moderan regulacijski plan u Centralnoj zoni Mostar kako bi te neke stvari konačno riješili – dodao je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić ustvrdio je kako se radi o legalnom zahtjevu Islamske zajednice i Muftijstva mostarskog, dodavši kako će on zahtjev Islamske zajednice za gradnjom na spomenutoj lokaciji sigurno podržati.

– Ali, još uvijek nije usvojen Regulacijski plan Centralne zone. Mi smo i danas na sjednici Gradskog vijeća postavili pitanje dokle se došlo jer bismo željeli da se u tom regulacijskom planu nađe i ovakav interkulturalni objekt kakav je sad predviđen. Nekad je tu od Islamske zajednice bio zahtjev za islamskim centrom, sad je to za Mevlanom i naravno da treba naći mjesto – smatra Marić.

Po njegovim riječima, službena procedura još nije pokrenuta, ali njegova potpora tom projektu nije upitna.

– Sigurno da ćemo pomoći, barem što se tiče mene i stranke kojoj pripadam, ali sve na kulturan i normalan način. Siguran sam i da ćemo naći dovoljno razumijevanja u Gradu Mostaru kao što smo našli za mnoge probleme kako bi se to riješilo na zadovoljstvo i ravnopravnost svih naroda i vjeroispovijesti u Gradu Mostaru – zaključio je Marić./Fena/HMS/

3 COMMENTS

  1. podijeli mostar .nebitan grad .pun zla sa istocne strane .mrze hrvate iz dna duse .cemu prisila . neka zive na istoku. moji ljudi.

  2. Žalosno i sramotno je da prosvjetni inspektor u HNŽ-u Senad Omerika rukovodi sjednicom skupštine izvršnog odbora medžlisa islamske zajednice Mostar gdje je donesena ova nelegalna i protupravna odluka o postavljanju navedene table. Na internetu imaju njegove slike na mjestu presjedavajućeg sa navedene sjednice koje to dokazuju. Kakve veze ima taj prosvjetni inspektor sa islamskom zajednicom i SDA strankom koji stoje iza ovog svega?! Zar mogu prosvjetni inspektori na takav način biti povezani sa vjerskim zajednicama i strankama?! Ne znam odakle toj osobi tolika mržnja prema Hrvatima i svemu Hrvatskom. Ta osoba radi u ministarstvu prosvjete HNŽ i trebala bi biti uzor drugima a ne da se bavi takvim nezakonitim i nečasnim radnjama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img