MOSTAR Svečano otvorena retrospektivna izložba Đure Sedara

U prostoru Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača otvorena je izložba akademskog slikara, profesora emeritusa i akademika Đure Sedera pod nazivom „Radost življenja“.

Kustos izložbe, povjesničar umjetnosti i profesor Marin Ivanović, za ovu je priliku odabrao 45 najreprezentativnijih Sederovih slika iz različitih ciklusa iz proteklih pedeset godina.

Zanimljivo je istaknuti kako je prvi put predstavljeno desetak Sederovih djela koja nikada prije nisu bila reproducirana u katalozima ni monografijama niti pokazana u javnosti.

“Jedan je od onih ljudi koji ne boluje od nepotrebnih taština, on je čovjek koji vrlo jednostavno, normalno i ponizno razgovara sa sugovornikom. Nije čudno da ga i kao slikara jako cijene i kao osobu prihvaćaju, pozivaju i poštuju”- rekao je Ivanović.

Izložbom dominiraju sakralni motivi po kojima je ovaj umjetnik izuzetno poznat i koji je mnoge crkve u Hrvatskoj i BiH opremio svojim sakralnim djelima.

„Slikama se treba vraćati, slike treba kontenplirati da bi vam vratile doživljaj, da bi nam vratile radost. Ja isto tako slikam polagano, dugotrajno i pažljivo“ – rekao je u kratkom govoru autor izložbe.

Izložba se može besplatno pogledati do 19. prosinca 2019. godine./HMS/

Najnovije