MOSTAR Predstavljanje knjige “Transverzala zla” 4. rujna u Bijelom Polju

Ovih dana u izdanju Crkve na kamenu iz tiska je izišla knjiga koju je priredio bjelopoljski župnik don Josip Galić “Transverzala zla”.

Knjiga donosi ratna svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata: Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskoga rata.

Zabilježena svjedočanstva još uvijek većine živih svjedoka govore o patnji i stradanju ove župne zajednice, bjelopoljskih katolika Hrvata, koji su unatoč toliku povijesnom zatiranju uspjeli opstati na dvije obale Neretve.

Knjiga je uspomena na 400 nasilno ubijenih Hrvata iz ove župe u 20. stoljeću. To je doista užasavajući broj, osobito ako znamo da je ta župna zajednica u svome povijesnom razvoju dosegla pred Domovinski rat tek 3000 vjernika, piše Crkva na kamenu.

Prvi svjetski rat odnio je iz ove župe 29 župljana, Drugi svjetski rat 280 života (većina ubijena nakon rata), Domovinski rat 107 poginulih. U srpskim logorima bio je 71 član ove župe, a u muslimanskim logorima 166. Neki su bjelopoljski Hrvati bili i u srpskim i u muslimanskim logorima. Sedamnaest je Hrvata ubijeno u muslimanskim logorima.

Knjiga iznosi na svjetlo dana dugo skrivanu istinu o stradanju ovih ljudi.

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 4. rujna, u Samostanu časnih sestara u Bijelom Polju (Potoci) s početkom u 19:30 sati./HMS/

Najnovije

INZKOV ZAKON PREPUN PRAVNIH RUPA

Negiranje ratnih zločina na Stipića livadi i u Briševu bez kazne!

“Trebalo je pobiti ustaše u Briševu”; “Nek’ su platili glavom UZP-ovci na Stipića livadi” - ove dvije objave izazvale bi zgražanje u većem dijelu...