MOSTAR Povodom Dana znanosti položeno cvijeće ispred postamenta nobelovcu Prelogu – Napretkovom stipendistu

U povodu Dana znanosti izaslanstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, položilo je cvijeće na spomenik nobelovca Vladimira Preloga u mostarskom Parku nobelovaca.

Odlukom Vlade FBiH 12. prosinca, dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, proglašen Danom znanosti u Federaciji BiH.

Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu 1906. godine gdje je živio do 1915. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, a diplomu inženjera kemije stekao je 1928. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, gdje je 1929. i doktorirao.

Od 1935. do 1942. godine radio je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je prihvatio poziv nobelovca Lavoslava Ružičke i otišao u Zurich, na Saveznu tehničku školu (ETH), gdje je od 1942. bio privatni docent, od 1947. izvanredni, a od 1950. redoviti profesor organske kemije. 1957., nakon odlaska Ružičke u mirovinu, preuzeo je predstojništvo Laboratorija za organsku kemiju (1957–65).

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj znanstveni rad, a kruna je Nobelova nagrada za kemiju, za istraživanja stereokemije organskih molekula i reakcija, koju je 1975. podijelio s britanskim znanstvenikom J. W. Cornforthom. Umro je u Zurichu 1998. godine.

Inače, Park nobelovaca svečano je otvoren u nedjelju, 15. travnja 2012. Kada su otkriveni spomenici nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu, bivšim stipendistima HKD Napredak rad akademskog kipara Zorana Jurića.

Grad Mostar osigurao je 40 tisuća KM za ovaj vrijedan projekt, dok su dva najveća i najstarija hrvatska društva, HKD Napredak i Matica hrvatska Mostar osigurali  novac za postamente dvojici nobelovaca, čije ime nosi i Napretkov fond za stipendiranje studenata./HMS/

Najnovije