MOSTAR Podignuta optužnica protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder zbog stambene zgrade na Bijelom Brijegu

Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene i okončane istrage podiglo optužnicu protiv Zdravka Čuljka (1957.), iz Mostara i Sanje Voloder (1964.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st.1, a u vezi sa čl. 31. KZ F BiH, koju je Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Naime, optužnicom se Zdravko Čuljak, postupajući u svojstvu službene osobe šef Službe za građevinske propise, Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i Sanja Voloder u svojstvu službene osobe voditelj postupka u Službi za građevinske propise Grada Mostara – stručni savjetnik za građevinske propise u Službi za građevinske propise Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar – pravne struke, sumnjiče da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom razdoblju 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe, na način da, postupajući po prethodno zaprimljenom Zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o građenju poduzeća „Joks“ d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe čl. 8., 9. i 49. Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanske županije („Sl. novine HNŽ” br. 4/04), te protivno odredbama čl. 33. st.2. toč.a Zakona o građenju Hercegovačko neretvanske županije („Sl. novine HNŽ” br. 4/13), bez valjane urbanističke suglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17.7.2018 godine, tako što je Sanja Voloder, vodeći upravni postupak, sačinila Rješenje koje je Zdravko Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito, te potvrdio, koje Rješenje daje pravo građenja invstitoru poduzeća „Joks“ d.o.o. Mostar, a isto je u suprotnosti s Regulacijskim planom, te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana „Bijeli Brijeg I Faza III”, te su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte i to: Rješenje urbanističke suglasnost od 25.10.2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17.7.2018. godine, a potom ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara, posljedicom čega je poduzeću „Joks“ d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uvjeti stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan „Bijeli brijeg I Faza III”.

Tužiteljstvo HNŽ, kako je navedeno iz ove institucije, će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img