Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

MOSTAR: Održan Simpozij o transplantacijskoj medicini

Simpozij “Transplantacija u BiH – put prema Eurotransplantu” održan je u srijedu na Sveučilišnoj klinička bolnica (SKB) Mostar s ciljem promoviranja darivanja organa i transplantacijske medicine.

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostara s Centrom za dijalizu Monika Tomić istakla je kako je jedan od ciljeva simpozija približiti proces transplantacije svim zainteresiranim stranama.

– Naš današnji zajednički simpozij bit će poziv građanima i svima nama da budemo donori, jer bubreg može zatrebati svima – poručila je Tomić.

Dodala je kako će po završetku simpozija biti upriličena podjela donorskih kartica te da od građana i studenata Medicinskog fakulteta očekuje potpise kako bi se priča o doniranju organa pokrenula i u BiH.

Po riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, jednog od organizatora simpozija, posebna pažnja te udruge usmjerena je na transplantaciju, odnosno promoviranje darivanja organa i transplantacije, što, kako je kazao, najčešće rade u saradnji s Donorskom mrežom u BiH, uz nastojanje da se po tom pitanju promijeni trenutna situacija u BiH.

– Ne možemo se nikako pomiriti sa sudbinom da je u BiH svega 20 transplantacija na godišnjoj razini, dok Republika Hrvatska ima 20 puta više, negdje od 350 do 400 transplantacija, i tu vidimo prostor da se popravi stanje u Federaciji ali i u BiH općenito – kazao je Žuljević.

Dodao je kako postoji više razloga zašto je situacija u BiH tako loša, navodeći kako postoji veliki utjecaj farmaceutskih tvrtki kojima nije u interesu transplantacija te da su jedan od razloga i menadžeri bolnica i velikih kliničkih centara.

– Ne možemo, recimo, zamisliti da Sarajevo ne radi transplantacije. Sarajevo je prije 35 godina radilo više transplantacija nego danas. Zašto je to tako, to trebate pitati menadžere bolnice u Sarajevu – kazao je Žuljević.

Predsjednica Donorske mreže u BiH i Udruženja nefrologa u BiH Halima Resić naglasila je da je Donorska mreža BiH ustanovljena prije 20 godina, da je deset godina imala period neaktivnosti, ali da je uvijek bila prisutna u medijima s ciljem informiranja javnosti o potrebi edukacije, o potrebi darivanja organa nakon moždane smrti jer je to, kako je kazala, još uvijek tema o kojoj ima jako puno neinformisanosti.

– Poslije ovakvih kampanja imamo sve više potpisnika donorskih kartica u BiH. Mi nemamo registar, ali imamo evidenciju koliko smo ih podijelili, a to je preko 50 hiljada donorskih kartica i mislim da kontinuirane kampanje, koje trebamo nastaviti, mogu jedino poboljšati način doniranja organa od potencijalnih donora – zaključila je Resić.

Simpozij je organiziran povodom obilježavanja 14. marta, Svjetskog dana bubrega. /Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte