OSTAJTE OVDJE “Vani se ne ostvaruju snovi, radite ono što drugi neće”

“Ostanak mladi u BiH” bila je tema okruglog stola koji se održao danas u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. O tomu su govorili predsjednik mladeži HDZa Mario Mikulić, student ekonomije Ivo Čarapina, zastupnica u skupšitni ZHŽ Marija Ćeksić, te Bruno Bokšić i Kristian Marić. Okrugli stol je organizirala udruga studenata iz Bosne SUM, a govornici su kroz svoje primjere, argumentirano prikazali razloge zašto mladi trebaju ostati u BiH.

Mario Mikulić je kazao kako svatko treba raditi ono što voli, i da veća plaća ne može zamjeniti zadovoljstvo koje se dobije upravo tim radom. Mikulić je taj argument podržao vlastitim primejerom, kazavši kako je on imao priliku biti asistent u Europskom parlamentu, ali da on voli raditi s mladim ljudima.

-Bio sam asistent u Europskom Parlamentu, gdje sam imao bolja primanja, ali ja volim rad s mladim ljudima, volim čuti što oni imaju za reći. Upravo to je čar posla, i to je ono što je bitno, kazao je Mikulić.

Marija Ćeskić je mladima na vlastitom primjeru, svom uspjehu u politici, ali i sa svojim brendom “With love from Herzegovina” pokušala potaknuti mlade ljude na aktivizam, ambicioznost i vjeru u budućnost Bosne i Hercegovine. Ćeskić je istakla kako nije očekivala ovakav uspijeh svoga brenda, i da je upravo na taj način počela pisati food kolumne za medij u Zagrebu.

-Nakon što sam pokrenula svoj brend, prijatelj me pozvao da za njega pišem food kolumne. Tada nisam znala ni da to postoji, znala sam za političke, sportske i slično, ali ne za food kolumne. Počela sam pisati i ljudima je to zanimljivo. Tako, na odrđeni način, privlačeći turiste i moj brend pomaže Bosni i Hercegovini, kazala je Ćeskić.

Bruno Bokšić je nešto drugačijim pristupom, na nešto opuštenij način, pokušao mladima dočarati da su u inozemstvu plaće veće, ali da su isto tako i rashodi veći. Bokšić je naglasio kako je proputovao preko 20 zemalja, i kaže kako vrlo malo ljudi ostvaruje svoje snove kada odu iz države, već da to rade jednostavno iz egzistencijalnih potreba.

-Vi dođite u Njemačku, raditi ćete ono što Njemac ne želi raditi, dođite u Irsku i raditi ćete ono što Irac ne želi raditi, tako ne ostvarujete svoje snove, a svakako ćete imati iste muke, kazao je Bokšić.

Dobrodošlicu gostima poželjeli su Gabrijela Kurevija ispred Udruge bosanskih studenata, i Marko Džoić, predsjednik studentskog zbora.

Nakon izlaganja govornika, gosti su mogli postavljati pitanja, i na taj način pokušati kroz argumentiranu raspravu doći do nekih novih rješenja./Mate Žulj/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije