Hrvatski Medijski Servis

MOSTAR Ništa od usuglašavanja zakona o razvojačenim braniteljima, sve se vraća u Parlament FBiH

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH koja je trebala prezentovati konačan tekst Zakona o demobilisanim borcima vratit će zakon u parlamentarnu proceduru te premijeru FBiH.

Kako je objasnio Predsjednik Komisije za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić, došlo je do prosljeđivanja netočnog teksta zakona, premosi portal Klix.ba

“Mi smo dobili Prijedlog zakona na način kojim se tvrdi da ono što je usvojeno u oba doma i što smo prezentirali, tj. što su stručne službe dostavile, jednostavno nije točno. Danas su pojedini delegati, članovi Komisije, rekli da se na osnovu toga ne možemo usaglasiti i da ćemo prijedlog vratiti premijeru i Parlamentu FBiH. ja sam imao dobru namjeru da riješimo ovaj problem”, rekao je Tufekčić razvojačenim braniteljima i novinarima.

Foto: R. D./Klix.ba

Davor Vuletič, član Komisije za usaglašavanje ispred Demokratske fronte, podnio je ostavku na članstvo u Komisiji za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH koja je danas trebala usaglasiti i prezentovati konačan tekst Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima.

“Komisija se nije usaglasila jer nije bilo zajedničkog stava. Sljedeća procedura, po poslovniku, jeste da se Prijedlog sa svim amandmanima šalje premijeru FBiH koji odlučuje da formira svoju komisiju. Mislim da je bilo proceduralnih grešaka u oba doma Parlamenta FBiH, kao i kikseva Komisije za usaglašavanje. Nismo imali zapisnik ni na prvoj ni na drugoj sjednici, a danas se nismo čak ni potpisali kao prisutni i ja zbog toga podnosim ostavku na članstvo u ovoj Komisiji jer nema smisla ove ljude varati dalje”, rekao je Davor Vuletić, član Komisije za usaglašavanje ispred Demokratske fronte.

Foto: R. D./Klix.ba

Predrag Kojović iz Naše stranke kazao je da se članovi Komisije ne slažu po pitanju definicije nekih riječi ili izraza kao što je “braniteljski dodatak”.

“Postoji suštinsko nerazumijevanje čitanja poslovnika i šta riječi znače u poslovniku. Ne postoji suglasnot o tome što je borački dodatak jer imate jednu definiciju koja kaže da je to socijalna naknada, a postoji i definicija koja to tretira kao oblik invalidnine”

/HMS/
About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte