MOSTAR “Kosača” osvijetljena u spomen na žrtve holokausta

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru sinoć je osvijetljen bojama koje simboliziraju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Davidova zvijezda i slovo Ž, koje su na žutim trakama oko ruke bili obavezni nositi pripadnici naroda stradalog u holokaustu i poruka “Never again” istaknuti su kao podsjetnik na strahote prošlosti, piše bljesak.

Predsjednik Židovske zajednice u Mostaru, Amir Gross Kabiri, naglasio je važnost kolektivnog sjećanja i obećanja “nikada više”.

“To je trenutak za razmišljanje o strahotama prošlosti i ponovno potvrđivanje naše predanosti osiguranju da se to nikada ne ponovi. Događaji poput današnjeg služe kao bitan dio našeg kolektivnog sjećanja i savjesti. Ove godine, važnije je nego ikad zapamtiti naše obećanje ‘nikada više‘. Obvezujemo se osigurati sigurnost Židova, bez obzira gdje se nalazili u svijetu”, kazao je predsjednik Židovske zajednice u Mostaru Amir Gross Kabiri.

Datum 27. siječnja odabran je za obilježavanje, sjećajući se oslobođenja nacističkog logora Auschwitz u II. svjetskom ratu. Međunarodni dan sjećanja na holokaust posebno je značajan u europskim zemljama, gdje je tijekom rata život izgubilo gotovo 31 milijun civila, uključujući najmanje 4 do 5.8 milijuna Židova./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img