MOSTAR: Drugi regionalni forum mladih za lokalnu demokraciju

U Gradskoj vijećnici Mostara danas je održan Drugi regionalni forum mladih za lokalnu demokraciju kojem su bili nazočni između ostalih i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i voditelj Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark. Na drugom regionalnom forumu za lokalnu demokraciju je prisustvovalo 80 mladih iz država zapadnog Balkana, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uoči konferencije gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izjavio je kako će razgovarati sa Wigemarkom te da ima puno tema o kojima će razgovarati, od političkog pitanja Mostara i brojnih projekata koje financira EU. Bešlić je kazao kako za projekt izgradnju kolektora u Mostaru nedostaje značajan dio sredstva i tražit će pomoć iz nekih grantova EU, da se taj projekt, najvažniji u povijesti Mostara u zadnjih sto godina, i realizira.

-Nadam se da će EU iznaći mogućnosti da nam se pomogne u tome-kazao je Bešlić.

Glede imenovanja sudaca u Općinskom sudu u Čitluku, gdje od četvero sudaca jedna Hrvatica, dvije Bošnjakinje i jedan Srpkinja, Bešlić je kazao da kao predsjednik ŽO HDZ-a moram uputiti vrlo jasnu poruku, jer to što radi VSTV je apsolutno neprihvatljivo.

-Oni su ti koji treba da provode zakon i Ustav i ako se oni ne drže toga, što možete očekivati u ovoj državi, pogotovo, gdje se to radi tamo na štetu Hrvata, najmalobrojnijeg naroda. Mislim da ovog puta to neće ići baš tako jednostavno-poručio je Bešlić.

Komentirajući problem neodržavanja izbora u Mostaru, Bešlić je podvukao da se to pitanje ne rješava na lokalnoj razini.

– Znate da SDA i HDZ imaju različita stajališta i sigurno je to pitanje parlamentarne većine, kako i na koji način donijeti Parlamentarnoj skupštini BiH izborni zakon koji će sadržavati i poglavlje za Mostar- kazao je Bešlić.

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Vigemark je izjavio da je «možda dobro što se Forum održava u Mostaru, jer neprihvatljivo je, što smo više puta naglasili, da se u Mostaru već osam godina ne održavaju izbori».

– Ova moja izjava se posebno odnosi na mlade, jer mladi trebaju više naučiti o svojoj građanskoj odgovornosti, o svojim pravima. Na koji način mogu učiti općenito o svom angažmanu u društvu, ako im mi odrasli ne dajemo primjer–kazao je on.
Govoreći o sastanku s gradonačelnikom Bešliće, Wigemark je podsjetio da EU u Mostaru ima nekoliko projekata, konkretno, vezanih za upravljanje otpadom i vodama.

– Do sada je jako puno, u zadnjih 18 mjeseci, urađeno u pogledu tog projekta i veliki je napredak postignut – rekao je Wigemark./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...