Mostar: 52. Šimićevi susreti najdugovječnijih književna manifestacija Hrvata

”Ovo su 52 Šimićevi susreti što je jedna od najdugovječnijih kulturno književnih manifestacija u Hrvata. Šimić je ovo zaslužio jer njegova djela uče i čitaju i mi smo sretni što možemo donijeti dašak te poezije i čuđenja, kako je to naš veliki pjesnik kazao da su pjesnici čuđenje u svijetu”, istakao  je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude na otvaranju književnog-poetskog književnog nastupa.

Danas je u OŠ Antuna Branka Šimića Mostar zajedno u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne povodom 30 godina književnog stvaranja Antuna Lučića, književnika i profesora, s Filozofskog fakulteta u Mostaru, održan je treći u nizu program Šimićevih susreta.

Lučić recitirao najpoznatije Šimićeve stihove
Lučić recitirao najpoznatije Šimićeve stihove

Antun Lucić je predstavio svoje bogato književno djelovanje za koje priznaje da je u velikoj mjeri potaknuto proučavanjem Šimićevih djela, a dodaje kako je na Šimićevo stvaranje uz španjolsko pjesništvo utjecala i poslanica Ivanova otkrivenja iz Novog zavjeta.

”Program se danas odvija ovdje u Mostaru u duhu jedne tradicije da Šimićevi susreti pohode i počaste sva ona mjesta gdje je Šimić živio, radio i školovao se. Krenuli svečanim otvaranjem u Drinovcima, pa smo bili Grudama. Prekosutra program završavamo u Širokom Brijegu, svečanom akademijom, gdje će mnogi mladi pjesnici će dobiti nagrade”, otkrio je Grizelj.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, naglasio je  kako mu je drago što je ova manifestacija postala tradicionalna te što je uspostavljena suradnja između škole i književnika.

”Posebno me raduje što je ova škola “hospitalna škola”, gdje se u suradnji s nama održava praksa budućih profesora i nastavnika. Pošto je Šimić jedan o d najvećih hrvatskih pjesnika uopće, a posebno dvadesetog stoljeća, mene posebno čini radosnim što Društvo sa svojom književnom nagradom sudjeluje u obilježavanju njegovog imena i djela”, kazao je Sivrić.

"Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda"
“Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda”

Učenici ove škole su izveli zanimljiv književni nastup recitirajući i pjevajući najpoznatije Šimićeve stihove.

Poslije cijelog programa izaslanstvo Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, općine Grude i OŠ Antuna Branaka Šimića, položili su cvijeće i upalili svijeće na spomenicima velikom pjesniku u Mostaru./HMS/

Najnovije