Sve vijesti

HNK Mostar

NOVI 'PATENT' RADIKALNOG REŽIMA

Moralna policija više neće loviti Iranke bez hidžaba, sada će to činiti nadzornim kamerama

Kako se ne bi ponovno rasplamsali najveći politički nemiri u proteklih nekoliko godina u Iranu, vlasti te zemlje su se okrenuli novim, manje nametljivim taktikama kažnjavanja žena koje odbijaju nositi obvezni hidžab.

Metode, uvedene nakon protuvladinih prosvjeda diljem zemlje prošle godine, kombinacija su korištenja nadzornih kamera i uskraćivanja raznih usluga prekršiteljicama.

Njima bi se zamijenila moralna policija čije se djelovanje našlo u središtu višemjesečnih nemira.

“Ne bojimo se prijetnji režima, želimo slobodu”

Tek će se vidjeti hoće li mjere postići učinak protiv onih koji se protive nošenju hidžaba, no mogle bi i pogoršati ekonomske pritiske ako rezultiraju zatvaranjem tvrtki, rekli su iranski aktivisti.

“Hodanje ulicom bez pokrivala za glavu je moj način održavanja revolucije živom”, rekla je Roya (31) iz sjevernog grada Rašta, koja je uhićena tijekom prosvjeda u studenom i zatvorena na tri mjeseca.

“Ne bojimo se prijetnji režima. Želimo slobodu… Ovaj put će se nastaviti dok ne povratimo svoju zemlju od vjerskih vođa. Koji je najgori scenarij ako budem hodala ulicom bez hidžaba? Uhićenje? Nije me briga”, izjavila je srednjoškolka Maryam iz iranskog grada na zapadu, Kermanšaha.

Moralna policija desetljećima patrolirala kombijem po Iranu

Desetljećima je moralna policija koja je kombijem patrolirala javnim prostorima bila agresivna prema ženama koje su odbijale nositi hidžab. Muško-ženska posada tih vozila je tražila “neislamsko odijevanje i ponašanje”.

No takvi kombiji su uglavnom nestali s gradskih ulica, rekli su stanovnici Reutersu, u trenutku kad su prosvjedi izložili klerikalne iranske vođe najvećoj političkoj krizi od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranski dužnosnici su također rekli da patrole moralne policije neće više provoditi kampanje protiv žena koje odbacuju pravila odijevanja./HMS/

Najnovije