MORALE ULAZITI KROZ DRUGA VRATA Ukinuto odvajanje žena u saudijskim restoranima, morale ulaziti kroz druga vrata

Prema najavi vlade Saudijske Arabije, žene više neće morati u restoranima sjediti odvojeno od muškaraca.

Do sada su žene u toj zemlji morale koristiti zasebne ulaze u restoranima i sjediti iza pregrada kako ih ne bi promatrali neoženjeni muškarci.

Ako je ugostiteljski objekt bio premalen za organizaciju posebnog prostora i ulaza, ženama je bio zabranjen ulazak, piše Sky News.

Žene imaju zakonitog muškog skrbnika

Desetljećima je bilo strogo zabranjeno da se muškarci i žene koji nisu u rodu ili vjenčani druže na javnim mjestima, a od žena se tražilo da za svaku po život važnu odluku traže odobrenje svog zakonitog skrbnika – obično muškog člana obitelji ili muža.

No saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u posljednje je vrijeme nastojao ublažiti ta pravila i naredio niz reformi koje su omogućile veća prava ženama.

Mogu voziti automobile

Tako je 2017. ženama dopušten ulaz na sportske stadione, a godinu dana kasnije dobile su pravo na samostalno upravljanje automobilom.

U kolovozu ove godine ženama je omogućeno da podnesu zahtjev za putovnicu bez dozvole muškog skrbnika.

Unatoč ublaženim pravilima, spolna segregacija je i dalje snažno prisutna u Saudijskoj Arabiji. Žene i muškarci sjede odvojeno na vjenčanjima, ali i u većini škola i fakulteta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SARAJEVO Zapaljen automobil u naselju Dobrinja

U sarajevskom naselju Dobrinja večeras je zapaljen automobil, a vatrogasci su lokalizirali požar.Iz Operativnog centra sarajevskih vatrogasaca za "Avaz" su rekli da su u...