Hrvatski Medijski Servis

MOGUĆE PROGLAŠENJE IZVANREDNOG STANJA Najduža blokada rada administracije SAD-a u povjesti

Djelimična blokada rada američke Vlade ušla je u 22. dan i najduža je te vrste u povjesti Amerike.

Analitičari navode da nema naznake o napretku u sporu zbog kojeg su državni službenici bez plaće, nakon što su propali novi pregovori između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Senatori i kongresnici napustili su Washington tijekom vikenda i nema naznaka da će se predstavnici Republikanske i Demokratske stranke ponovo sastati s Trumpom.

Pošto je blokada rada administracije produžena i tijekom vikenda, sada je i službeno duža od blokade iz 1996. godine, koja je do sada bila najduža u povjesti SAD.

Oba prekida izazvana su zbog proračuna. Trenutni spor u Kongresu usmjeren je na 5,7 milijardi dolara koje Tramp traži za gradnju zida duž granice SAD-a i Meksika.

Pošto nisu zakazani novi pregovori, moguće je proglašenje izvanrednog stanja čime bi Trump dobio ovlaštenja da ne traži odobrenje demokrata u Kongresu.

Trump je izjavio da još nije spreman proglasiti izvanredno stanje, ali da će to učiniti ako putem pregovora ne dođe do željenog rezultata./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte