Hrvatski Medijski Servis

MOGHERINI UOČI POSJETE BALKANU: Perspektiva članstva važi za sve države regije

Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Europske unije i država članice, rekla je večeras Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.

Šefovi diplomacija EU danas su osim situacije u Siriji i Iranu, tijekom ručka, razgovarali i o pripremama za summit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u svibnju.

Mogherini je istaknula da je postignuta suglasnost da treba pružiti kredibilitet europskom putu svih država regije.

– Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za summit u Sofiji u svibnju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Europska komisija – poručila je Mogherini.

Ona sutra započinje balkansku turneju u kojoj će posjetiti države regije izuzev BiH i Kosova, a uporedo s objavom izvještaja o napretku svih država koje su u procesu proširenja. No, Mogherini je večeras rekla kako predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države.

– Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cijelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje – poručila je Mogherini./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte