Hrvatski Medijski Servis

MOGHERINI I HAHN: Svim srcem čestitamo na glasovanju u Parlamentu Makedonije

Svim srcem čestitamo na glasanju u Parlamentu Makedonije kojim su prhvaćene promjene Ustava, priopćili su Federica Mogherini, zamjenica predsjednika Europske komisije i šefica europske diplomacije, i Johannes Hahn, povjerenik za proširenje Europske unije.

Reagirajući na odluku zastupnika da se promijeni ime Makedonije u Sjeverna Makedonija da bi ta država odblokirala put prema NATO i EU, dvoje visokih dužnosnika iz Bruxellesa istaklo je da je “današnji dan krucijalni korak u provedbi Sporazuma iz Prespe”, kojim su se Skoplje i Atena dogovorili prevladati skoro 30 godina duga sporenja.

– Politički lideri, kao i građani, pokazali su odlučnost da prihvate jedinstvenu povjesnu priliku i riješe jedan od najstarijih problema u regiji te su se odlučno pokrenuli prema Europskoj uniji.

EU snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primjer pomirenja, kako za regiju tako i Europu u cjelini – ističe se u zajedničkoj izjavi.

Dvoje visokih europskih zdužnosnika nadalje ističu da očekuju da se Sporazum iz Prespe provede u cijelosti te najavljuju punu podršku Sjevernoj Makedoniji prema članstvu u EU./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte