Hrvatski Medijski Servis

MOGHERINI I HAHN: Dužni smo sjećati se Srebrenice

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručili su povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je zajednička dužnost svih sjećati se 11.srpnja, kao jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj europskoj povjesti.

“Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. Dogodio se prije 24 godine, ipak, ova tragedija nas još uvijek proganja. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj europskoj povjesti”, naveli su Mogherini i Hahn u priopćenju za javnost.

Evropski dužnosnici dodaju da je njihova odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve narode koji žive u BiH i regiji.

“Moramo prevladati naslijeđe prošlosti. Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji prepravljanja povjesti u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi. Sada kada je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Europske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja”, navodi se u priopćenju eurospkog.

Mogherini i Hahn su poručili kako EU ostaje opredjeljena da podrži BiH u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo./AA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte