Modrić najskuplji središnji vezni igrač na svijetu!

Luka Modrić od 20. srpnja na transfermarktu vrijedi 55 milijuna eura , što ga u redoslijedu najboljih nogometaša današnjice svrstava na 9. mjesto, ali što je još važnije, na prvo od središnjih veznih igrača svijeta i na treće mjesto od svih Europljana!

Prva osmorica su, naime, napadači, krila, “desetke” ili “lažne devetke”, a od konkurentskih veznih igrača iza Modrića su Fabregas (50 milijuna), Kroos i Iniesta (po 45), Busquets (40), Khedira i Schweinsteiger (po 35)… Od Europljana, skuplji od Luke su samo klupski mu suigrači Cristiano Ronaldo i Gareth Bale!

U Tottenhamu do 46 mil.

Vrijednost hrvatskog nogometnog reprezentativca je od zadnjeg ažuriranja igrača Primere porasla 37,5 posto. Specijalizirana stranica transfermarkt.de je, naime, 21. siječnja Modrićevu cijenu bila podigla sa 35 na 40 milijuna eura. Kad je 28-godišnji Zadranin prodan iz Tottenhama u Real Madrid za odštetu od 30 milijuna eura, vrijednost mu je prema Transfermarktu bila 46 milijuna eura, no tog 27. kolovoza smanjena mu je na 40 milijuna eura. Kako nije odmah postao standardan, 12. siječnja 2013. pala mu je na 35 milijuna eura kolika je bila i tijekom ažuriranja uljeto 2013.

Rast u godinu dana 57%

No, kako je Luka prošle sezone postao glavni razigravač Reala i osvajač Lige prvaka (La Décima), status neupitnog prvotimca u 13 mjeseci donio mu je porast cijene od čak 57 posto. Nikad nijedan hrvatski igrač nije toliko vrijedio!

Dakako, tih 55 milijuna eura zapravo znači da Modrić nije na prodaju jer da ga se kraljevski klub želi riješiti, ne bi ga mogao prodati za tu svotu, no da ga neki ‘City’, ‘United’, ‘Saint’ ili ‘Sea’ želi kupiti po svaku cijenu, platio bi čak i više. Zadnji takav primjer je Jámes Rodríguez koji je do jučer vrijedio 35 milijuna eura, a nakon što su ga Madriđani kupili za 80 milijuna, cijena mu je ažurirana na 60 milijuna, što je Modrića pomaklo s 8. na 9. mjesto ljestvice svih aktivnih nogometaša.

Od hrvatskih reprezentativaca, dosad su desetorici ažurirane cijene u odnosu na one prije SP-a: četvorici su porasle vrijednosti, a po trojici ostale iste i smanjile se (vidi tablicu). Transfermarkt ažurira po ligama, pojedinačno samo u slučaju velikih transfera. Tako je 10. srpnja ažurirana njemačka Bundesliga, 11. srpnja talijanska Serie A, a 20. srpnja Primera. Čeka se još Premiership gdje će Lovrenova vrijednost, čim završi prelazak u Liverpool, sigurno porasti sa sadašnjih 12 milijuna eura.

Napadačima pala cijena

U postocima, najviše je porasla vrijednost Ivanu Rakitiću (50%) – sa 20, koliko je vrijedio kao igrač Seville, na 30 milijuna eura kao novi član Barcelone, iako je prodan za odštetu od samo 18 milijuna eura. Mateu Kovačiću, pak, vrijednost je nakon SP-a porasla sa 15 na 19 milijuna eura (+26%), a Ivanu Perišiću sa šest na osam (+33%) milijuna.

Cijena je pala našim napadačima. Marija Mandžukića je Bayern prodao ispod cijene od 30 milijuna eura, pa mu je nova vrijednost upravo ona za koju ga je kupio Atlético Madrid, 22 milijuna eura (-27%). Vrijednost je pala i dvojici koja nisu transferirana, 20-godišnjem Anti Rebiću i 34-godišnjem Ivici Oliću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KAKO SU PALI INSPEKTORI U AKCIJI 'SIRANO'

Tražili 30.000 KM da ‘srede’ istragu

Direktor Srednjoškolskog doma u Banja Luci Branislav Vidić bio je žrtva policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan, koji su mu tražili mito da...