MMF će BiH, ipak, odobriti 180 milijuna eura?

Uzimajući u obzir hitnost i veličinu financijskih potreba Bosne i Hercegovine, osoblje Međunarodnog monetarnog fonda će Izvršnom odboru te međunarodne financijske institucije predložiti povećanje iznosa koji će se okončanjem pregleda po Stand-by aranžmanu staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini s oko 90 milijuna eura na oko 180 milijuna eura, priopćeno je danas.

Misija MMF-a danas je završila razgovore s bh. vlastima o posljednjim ekonomskim dešavanjima i politikama vezanim za šesti i sedmi pregled u sklopu Stand-by aranžmana (SBA) za Bosnu i Hercegovinu.

“Misija želi izraziti svoje suosjećanje sa svima koji su pogođeni nedavnom prirodnom katastrofom. Jasno je da su poplave u velikom dijelu zemlje, kao i klizišta izazvali velike štete i probleme. MMF je spreman pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju posljedica ove nesreće. Iako se procjena štete još uvijek radi, očekuje se da će tempo ekonomskog rasta značajno usporiti tijekom ove godine. Razina usporavanja će ovisiti od brzine mobiliziranja međunarodne podrške za rekonstrukciju. Vladine financije će biti izložene značajnom padu prihoda te potrebama za dodatnim financiranjem. Da bismo pomogli u kontinuiranom osiguravanju funkcioniranja vlada, misija MMF-a je postigla dogovor s predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta financijskog sustava, koje će, ukoliko se provedu, osigurati da Izvršni odbor MMF-a razmotri kombinirano šesti i sedmi pregled u sklopu SBA”, izjavio je šef Misije MMF-a Ron van Rooden, prenosi Anadolija.

Osoblje MMF-a će, kako je priopćeno, u narednom razdoblju i dalje usko surađivati s vlastima i međunarodnom zajednicom, kako budu dolazile nove informacije, na procjeni i rješavanju financijskih potreba Bosne i Hercegovine./HMS/

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...