Sve vijesti

HNK Mostar

Mladić se zarazio virusom zapadnog Nila čisteći Doboj i Bijeljinu

U banjalučkom Domu zdravlja dosad je evidentirana jedna osoba zaražena virusom zapadnog Nila.

Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je imala blage simptome ovog oboljenja, a uspješno je izliječena, potvrdila je epidemiologinja Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka.

U pitanju je mladić koji je, pet do deset dana prije pojave prvih simptoma, sudjelovao na asanaciji poplavljenih područja u Doboju i Bijeljini.

”Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da je uzročnik bolesti virus zapadnog Nila” rekla je Miljković za Radio RS.

Pacijent je imao simptome slične gripi, temperaturu, glavobolju, bolove u kostima i mišićima.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je sedam pacijenata sa sumnjom na groznicu zapadnog Nila.

Pet pacijenata je bilo s lakšom kliničkom slikom i otpušteni su kući, dok dva pacijenta imaju težu kliničku sliku.

”Većina pacijenata je srednje životne dobi”, potvrdila je Milka Mrđa, glasnogovornica Insituta.

Prema definiciji Europskog centra za kontrolu bolesti, za konačnu dijagnozu potrebno je izvršiti i potvrdno testiranje, koje se ne radi u Republici Srpskoj.

Institut za javno zdravstvo RS-a je još ranije upozorio na mogućnost pojave infekcija virusom zapadnog Nila i na području RS-a, s obzirom na to da stanje nakon poplava dovodi do povećanog prisustva komaraca.

Najveći broj zaraženih osoba nema nikakve simptome (80 posto), a manji broj (do 20 posto) razvija simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži. Simptomi se javljaju između tri i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.
Kod oko jedan posto zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava (meningitis, encefalitis), što se najčešće događa kod starijih i osoba s oslabljenim imunitetom.

Rezervoar zaraze virusom zapadnog Nila su mnoge vrste divljih i domaćih ptica. Na čovjeka se prenosi ubodom komaraca iz roda Culex (obični komarac), koji se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili zaraženih sisara (npr. konja, koji su kao i ljudi slučajni domaćini).

Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca./Fena/HMS/

Najnovije