Sve vijesti

HNK Mostar

Mjuziklom Jalta , Jalta završeno “Mostarsko proljeće”

Izvedbom mjuzikla Jalta, Jalta Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače,završeno je Mostarsko proljeće 2014. – XVI. dani Matice hrvatske. Tim povodom u hotelu Ero održana je konferencija za novinare.

– Već dugo vremena želimo doći u Mostar upravo s mjuziklom Jalta, Jalta. No, nije bilo nimalo jednostavno dovesti jedan ovako skup projekt  i veliki ansambl u kojemu je 150 ljudi. Zahvaljujući Gradu Zagrebu koji je financijski podupro naše gostovanje i kontaktu našeg gradonačelnika Bandića s gospodinom Bešlićem, kao i Matici hrvatskoj Mostar i festivalu Mostarsko proljeće, evo nas, napokon,  tu – kazao je ravnatelj Komedije Niko Pavlović.

– Ovo će biti 707. izvedba po redu. To je fascinantna brojka, čak i u europskim razmjerima. Jalta, Jalta naš je vječni, prvi veliki pravi mjuzikl. U prvoj „rundi“ odigrali smo 534 predstave i nakon određene stanke, sad je ponovno igramo i to s tri postave. U Mostar stižemo s našom prvom postavom. Sandra Bagarić tumači ulogu Nine u kojoj je nekad briljirala Sanda Langerholz,  a tu su i Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček. Redatelj je vječni Vlado Štefančič  – najavio je Pavlović spektakl na pozornici Kosače.

Borisa Pavlenića koji u Jalti… igra od samoga početka, a koji zbog zdravstvenih problema nije došao u Mostar, u predstavi mijenja, kako je Pavlović istaknuo – jedan od glumačkih stupova Komedije – Damir Lončar.

– Večeras ćete čuti neke vječne melodije koje ste toliko puta u životu slušali… Drago mi je da će Mostarci napokon vidjeti ovaj mjuzikl uživo. Inače, tu sam, prosječno, svake druge godine, ali prvi put u jednoj ovakvoj predstavi – istaknuo je Lončar.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije i član Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća Miljenko Puljić kazao je kako je sudbinski vezan za kazalište Komedija.

– Ondje sam počeo raditi kao koncertni majstor još dok sam bio na Glazbenoj akademiji. Ondje me Niko (Pavlović, op.a.) upoznao s mojom današnjom suprugom Julijanom koja je tada bila balerina u Komediji.

I ja bih istaknuo veliku potporu Grada Zagreba u realizaciji ovoga projekta koji se bez njihove pomoći ne bi mogao realizirati. Grad je podržao i gostovanje Opere bb i glazbenika iz Zagrebačke filharmonije. Što se tiče mjuzikla Jalta, Jalta, to je jedna zanimljiva priča koja ima lijepu pozitivnu poruku. Mislim da smo upravo ovim programom vrlo uspješno zaokružili još jedno Mostarsko proljeće. Ono što nas je posebno iznenadilo, s obzirom na situaciju, jest odličan odziv publike, tj. povećan broj posjetitelja na našim programima. Smatram da će u tom smislu festival još rasti i da će Mostarsko proljeće biti, uistinu, jedan od najjačih stupova kulture na ovim prostorima – kazao je Puljić.

Najnovije

ODLUKOM VLADE ŽZH

Duhanska stanica vraćena Ljubuškom: Bit će to novo srce i središte grada

Neprivatizirani prostor duhanske stanice Ljubuški nakon tri desetljeća vraćen je gradu i javnoj svrsi, što je potvrđeno današnjim potpisivanjem ugovora o prijenosu stečenih prava...