MJESEC DANA NAKON IZBORA Danas konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskog sabora

Mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora na Trgu svetog Marka u Zagrebu održat će se prva, konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora.

Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović. S obzirom da parlamentarna većina nije upitna, za očekivati je da će se Sabor danas i konstituirati, odnosno da će za svog predsjednika treći put izabrati Gordana Jandrokovića, javlja HRT.

Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže saborski Poslovnik.

Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će Furio Radin biti iz redova nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner biti će potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

Dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi.

Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji mu je donio 78 potpisa potpore.

će u novom sazivu Sabora raditi četiri dana po 10 sati

Glasanje o povjerenju vladi možda već u petak

Unatoč najavama da bi se to moglo dogoditi još ovaj tjedan, za sada se ne može precizirati kada će Plenković Saboru predstaviti svoju treću vladu.

Sam Plenković je kazao kako bi, “teoretski, glasovanje o povjerenju novoj vladi moglo biti već u petak, no da prije toga treba donijeti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Budući da ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Sabora nego i potpis predsjednika Republike, ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada, kazao je.

Tim će se zakonom operacionalizirati dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada, umjesto 16 imati 18 ministarstava, među njima i nova za demografiju i održivi razvoj.

Novi saziv Sabora od jeseni na novoj adresi

Deseti saziv Hrvatskog sabora raspušten je sredinom ožujka, izbori za 11. saziv održani su u srijedu, 17. travnja i na njima je relativnu pobjedu izborio HDZ.

Od 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, po dva IDS i Nezavisna platforma sjever te Fokus jedan. U Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Dogovorom s 12 zastupnika DP-a, četvoricom zastupnika nacionalnih manjina i Vesnom Vučemilović, HDZ ima potporu 78 zastupnika.

Prva sjednica novog saziva održati će se u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img