Ministrica Pendeš, general Jeleč i zapovijednici HVO-a na proslavi “Oluje”

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš potvrdila je da će ona i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Ante Jeleč, na poziv hrvatskih vlasti,  prisustvovati obilježavanju 20.obljetnice hrvatske oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

“Oružane snage BiH nisu dobile poziv, ali je poziv upućen ministru obrane i načelniku Zajedničkog stožera kao gostima. Jedan poziv upućen je od ministra obrane, a ja sam dobila poziv koji su potpisali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović”, objasnila je Pendeš za “Večernji list”.

Ona je ponovila da nitko nije dobio poziv u Oružanim snagama BiH i da na taj način neće sudjelovati u mimohodu.

“Znam, međutim, da su pozive dobili zapovijednici zbornih područja  gardijskih brigada i vjerujem da će se najveći dio njih odazvati i sudjelovati na svečanosti”, rekla je ministrica.

Na pitanje na koji način su upućeni pozivi dužnosnicima HVO-a, ona je rekla da nije sigurna na koji način je to dogovoreno, ali da zna da su od Ministarstva obrane zatražene zastave iz rata.

Komentirajući ulogu HVO-a u zajedničkim  akcijima, među kojima je i  “Oluja”,  ministrica obrane BiH rekla je da smatra “legitimnom takvu operaciju u kojoj je hrvatski prostor trebalo osloboditi kako bi se prognanici vratili domovima, a država pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj teritorije”./HMS

Najnovije