Ministrica Bošnjak s predstavnicima Kliničkih centara Sarajevo i Ljubljana o priključenju BiH Eurotransplantu

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak, sastala se u Sarajevu s Alenom Pilavom, direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i Tomažom Štupnikom, šefom Klinike za torakalnu kirurgiju Kliničkog centra Ljubljana.

Na sastanku je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, istaknuta zajednička posvećenost priključenju Eurotransplantu, radi unaprjeđenja transplantacijskih mogućnosti. Direktor KCUS-a Alen Pilav je izrazio zadovoljstvo da je Ministarstvo civilnih poslova, u suradnji s nadležnim entitetskim vlastima končano postiglo suglasnost i uputilo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu.

Dosadašnja komunikacija Ministarstva civilnih poslova sa Eurotransplantom daje nadu da će se Bosna i Hercegovina na određeni način priključiti toj organizaciji kako bi pacijenti iz BiH koristili mogućnosti koje mreža pruža.

Pilav je informirao ministricu o aktivnostima i planovima Kliničkog centra, stavljajući u prvi plan program transplantacija. Tomaž Štupnik, vođa programa transplantacije pluća u Kliničkom centru Ljubljana, izrazio je spremnost da pruži podršku u razvoju ovog programa u BiH.

Također, razgovarano je o mogućnostima koje nudi program Europske unije EU4Health. Ovaj program, kojem Bosna i Hercegovina pristupa, s proračunom od 5,3 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku potporu za unaprjeđenje zdravstvenih sustava te je ministrica apelirala na što aktivnije sudjelovanje u programu.

Na sastanku je zaključeno da treba razvijati svaku vrstu suradnje kako bi se unaprijedio zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini i omogućio veći broj uspješnih transplantacija organa, priopćeno je iz Ministarstva Civilnih poslova BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img