BiH - HRVATSKA

Ministri Mitrović i Butković u Zagrebu potpisali Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, boravio je danas u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj. Ministri Mitrović i Butković potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici, između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

– Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regije i da je za BiH i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regije. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo s održavanjem međudržavnih mostova, za što je na godišnjoj razini planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za izvanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz Proračuna BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa BiH u iznosu od oko dva milijuna KM za sljedećih pet godina – istaknuo je ministar Mitrović.

Dodao je će izgradnjom mostova sa susjednim zemljama, mreža autocesta u BiH biti povezana na europsku prometnu mrežu, „što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje u zemlje Europe“.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, održavanje i obnova mostova i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, „jer samo suradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one ekonomske“.

– Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje s prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne suradnje – rekao je ministar Butković.

Izaslanstva dvaju ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne suradnje, s posebnim osvrtom na izgradnju mostova Bosanska Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u promet mosta Svilaj te definiranje trase Jadransko-jonske autoceste.

Također, ministar Mitrović se sastao s veleposlanikom Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Aleksandrom Vranješem – priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NA SPOMENDAN KRALJIČINE SMRTI

U Mostaru sjaji lik kraljice Katarine Kosače

Hercegovske kćeri i sinovi danas su obilježili 542. godišnjicu smrti kraljice Katarine Kosače – Kotromanić posjetom njenog rodnog Stjepan-grada u Blagaju i projekcijom na...