Ministarstvo civilnih poslova upućuje inicijativu za pristupanje Eurotransplantu

Članovi Konferencije za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac i predstavnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, sastali su se danas kako bi razmotrili najznačajnija pitanja područja zdravstva u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Članovi Konferencije podržali su aktivnosti koje je vodilo Ministarstvo civilnih poslova na osiguravanju suglasnosti za priključenje Bosne i Hercegovine Eurotransplantu i suglasili su se da Ministarstvo uputi pismo namjere međunarodnoj mreži, kojim će se iskazati interes Bosne i Hercegovine za pristupanje, uz naznačivanje nadležnosti u ovom području unutar Bosne i Hercegovine.

Krajem 2023., Ministarstvo civilnih poslova se obratilo entitetskim ministarstvima zdravlja za informaciju o suglasnosti da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputi pismo namjere Eurotransplantu i iskaže interes Bosne i Hercegovine za pristupanje Eurotransplantu, a što predstavlja prvi korak u procesu pristupanja novih zemalja članica ovoj izuzetno važnoj mreži.

Ministri su razmijenili i podatke i informacije o obuhvatu imunizacije protiv morbila, rubeole i parotitisa u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, kao i podatke o pojavi morbila. Istaknuta je važnost cijepljenja djece protiv morbila, rubeole i parotitisa te upućen poziv roditeljima da cijepe djecu, kako bi se spriječilo daljnje širenje ove bolesti među djecom i apelirali na podizanje svijesti o važnosti cijepljenja.

Razmotrena su i ostala pitanja od značaja za javno zdravlje, informacije o implementacija značajnih projekata te konstatirana dobra i uspješna suradnja. Konferencija za područje zdravstva u BiH nastavit će sa svojim aktivnostima, kako bi osigurala učinkovito i blagovremeno provođenje donesenih zaključaka, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img