GARI CAPPELLI

Ministar turizma RH otkrio kada se otvaraju granice unutar EU i pod kojim uvjetima

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli u razgovoru za Total Croatia News govorio je o trenutnoj situaciji po pitanju Europske unije, Hrvatske, njenih granica i putovanja uoči ljetne sezone nakon pandemije koronavirusa.

Riječ je o portalu čiji je urednik široj hrvatskoj javnosti postao poznat po eksperimentu koji je razotkrio uhljebe u turističkim zajednicama.

O otvaranju granica unutar Europske unije

Cappelli je otkrio kada će se otprilike otvoriti granice unutar Europske unije.

“Planiramo otvoriti granice 15. ili 16. lipnja, ali još nismo sto posto sigurni kada će to biti. Službenu odluku saznat ćete uskoro. Na rasporedu je i veliki sastanak članica Europske unije 19. lipnja. Dok svi želimo da turizam krene, epidemiološka situacija također mora biti pod kontrolom. Ako i otvorimo granice, očekujem da će neke države imati restrikcije. Radimo na tome da se granice otvore 15. lipnja. Riječ je o otvaranju granica za sve države EU-a, ne samo one u šengenskoj zoni.”

Što se tiče vanjskih granica Europske unije i kontinentalnih letova, Cappelli je bio kratak.

“Radimo na tome da se vanjske granice Unije otvore 1. srpnja, ali isključivo za one države koje budu imale dobru epidemiološku situaciju.”

O Amerikancima u Europi koji žele u Hrvatsku

TSN ga je pitao što s onim Amerikancima koji žive i putuju Europom. Mogu li trenutačno posjetiti Hrvatsku?

“Da, ako mogu doći do hrvatske granice i ispuniti uvjete za ulazak, oni su dobrodošli. Imali smo 316 ulazaka američkih državljana u Hrvatsku u prethodnim danima”, kratko je kazao Cappelli.

Špekulira se o tzv. “zračnim mostovima” koje će Velika Britanija koristiti za turizam. Riječ je o državama koje će Britanci targetirati kao odredišta za predstojeći ljetni odmor.

“Ne znam ništa o tome, nisam još uključen u takve diskusije.”

O ljudima koji automobilima dolaze u Hrvatsku

Što je s onim ljudima koji žele automobilom doći u Hrvatsku, a iz Europe su? Hoće li biti problema?

“Čuo sam za izolirane incidente, ali generalno gledajući, nema problema. Moj savjet tim ljudima je da se registriraju na web stranici https://entercroatia.mup.hr/. To je servis koji smo vrlo brzo napravili kako bismo našim gostima osigurali ugodnije putovanje, brži prelazak granice te mogućnost kontakta u slučaju pojave novog žarišta. Ako vozite prema Hrvatskoj, ispunite ovaj obrazac i dobit ćete sve potrebne informacije od strane hrvatske policije. Pokažite potom primljenu potvrdu i plaćenu rezervaciju na granici i neće biti problema”, objasnio je Cappelli te na kraju zaželio lijep provod u Hrvatskoj svim turistima koji dolaze te im poželio dobrodošlicu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije