Hrvatski Medijski Servis

GRUBEŠA NA SKUPŠTINI ČLANICA “RIMSKOG STATUTA” Raspravlja se o nadležnostima Međunarodnog kaznenog suda u Haagu

Josip Grubeša na zasjedanju Skupštine zemalja članica Rimskog statuta

Ministar pravde BiH Josip Grubeša boravi u Nizozemskoj, u Haagu,  gdje sudjeluje na 17. sjednici Skupštine zemalja članica Rimskoga statuta koja je  svečano otvorena. Na ovogodišnjem osmodnevnom zasjedanju bit će otvoreno niz tema vezanih za rad Međunarodnog kaznenog suda (MKS), javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Uz ostalo, raspravljat će se o nadležnostima MKS nad kaznenim djelom agresije, inicijativi za novi multilateralni međunarodni ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji za domaće kazneno gonjenje počinitelja najozbiljnijih međunarodnih kaznenih djela, a jedna od tema bit će i: „Podrška reparativnoj pravdi prema žrtvama u sustavu Rimskog statuta: što (još) mogu uraditi države članice?“.

Na Skupštini će biti predstavljen i izvještaj o procesuiranju seksualnih i rodno zasnovanih kaznenih djela, a najavljena je i prezentacija isječaka video dokumentarca: „Tužitelji“ koji govori o kaznenom gonjenju seksualnih prijestupnika u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Rimskoga statuta te će tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske organizirati prigodnu proslavu, a bit će otvorena i izložba „Trauma – iscjeljenje i nada MKS-a“,priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte