Sve vijesti

PROPALESTINSKI PROSVJED U ZENICI

MINISTAR ISAK: Ovdje sam da podržim naš narod u Gazi

Prosvjedom i šetnjom ulicama Zenice te zajedničkim učenjem dove za Palestinu, u organizaciji Udruženja građana “HU- Hedija“, nekoliko tisuća građana tog grada odaslalo je s Trga “Alija Izetbegović” poruke podrške stanovnicima Gaze, koji se već nekoliko dana nalaze pod stalnom paljbom granata izraelske vojske.

Koordinatorica tog humanitarnog udruženja Paša Alihodžić istaknula je kako se skupu odazvala u svojstvu građanke, a kao organizatori prosvjeda udruženje se isključivo pojavilo zbog činjenice da se u zahtjevu za dobivanje dozvole za organizaciju ovakvog skupa mora prijaviti neko organizator.

Foto: Fena

– Cilj je bio da se okupi narod, da i naš grad Zenica da svoj glas protiv ove nepravde, protiv ovog genocida. Ne samo što se radi o narodu u Palestini, da netko misli što je muslimanski narod, jer, bez obzira koji je narod u pitanju, uvijek ću podići svoj glas i nastojati da okupimo narod – kazala je Alihodžić.

Foto: Fena

Skupu je, kako je naglasio u svojstvu građanina, prisustvovao i ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Zeničanin Ramo Isak, koji je pozvao svoje sugrađane da na dostojanstven način i bez incidenata iskažu svoj stav.

-Ja sam danas, ovdje, prvo kao građanin Grada Zenice i kao čovjek koji je preživio u BiH ono što se dogodilo, a svi znamo što se dogodilo devedesetih godina prošlog stoljeća u BiH. To se, sada, isto ili slično, a možda i još i gore, događa u Gazi.

Foto: Fena

Ovdje sam da podržim naš narod u Gazi i da kažem da se metak koji ispali “nema oči” te on ne vidi koga gađa- je li to dijete i koje je vjeroispovjesti. Zbog toga svi moramo ustati, stati i pozvati čitav svijet da se to u Gazi zaustavi- poručio je ministar Isak.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine Mujo Aganović poručio je kako su se u Gazi ne vodi “borba muslimana i oni koji to nisu” te da se ovih dana u Gazi “ubija čovječanstvo” pa je potrebno podići svoj glas da bi se obranila Planeta.

Foto: Fena

-Danas smo, ovdje, da kažemo stop aparthejdu, genocidu, zločinima, holokaustu nad djecom i civilima Gaze i Palestine. Sedamdesetpet godina ropstva je previši i prešli su sve “crvene linije”.

Izraelski cionistički režim, koji je kreator ovakvih stvari, i njegovi saveznici na Zapadu, šalju poruku čovječanstvu da je ovo, nažalost, novi svjetski poredak u kojem su zulum i zlo jači te, kada mu se prohtije, radi šta hoće – poručio je Aganović.

Pozdravio je odluku Ujedinjenih nacija, koje su, kazao je, ipak, ostavile “tračak nade da međunarodna zajednica u potpunosti nije umrla”.

– Svjedoci smo da je progovorila ljudska savjest, u svim državama svijeta – na Istoku i Zapadu. Ljudska se savjest otvorila i progovorila, ali tražimo da to bude i jače. Naravno, vlade koje podržavaju ovo što se radi u Palestini, bez obzira jesu li na Istoku ili na Zapadu, protiv su cijelog čovječanstva. Ovo zlo mora stati – poručio je Aganović.

Osim jednoiposatnog prosvjeda, koji je počeo u 14.00 sati nakon kojeg su se sudionici zaputili na mirnu šetnju gradom, tijekom dana su i mladi volonteri, sudionici zeničke Medicinske škole i Druge gimnazije, svojim sugrađanima mjerili krvni pritisak i šećer u krvi te su zauzvrat dobijali novčane donacije, a prikupljeni će novac donirati za građane Palestine.

Humanitarnim bazarom za Palestinu, jučer su se u akciju prikupljanja novca za pomoć tom narodu uključili i učenici te njihovi roditelji i uposlenici zeničke Privatne ustanove Osnovna škola “Hasan Kjafija Pruščak”.

Oni su, također tokom šestosatne akcije, prodajom kolača, sokova i drugih proizvoda koje su donijeli sa sobom ili su im donirali prijatelji škole, prikupili 20.600 KM./Fena/HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...