Milošević planirao likvidirati Mesića !?

Opće prihvaćena činjenica je da je posljednji ekser u mrtvački sanduk Jugoslavije zabio Stjepan Mesić, posljednji predsjednik Predsedništva SFRJ.Međutim, javnosti je sasvim nepoznato da je Mesić lako mogao da se s upokojenom državom vrati u Zagreb u tom istom mrtvačkom sanduku, navodi se u knjizi “Sačekuša 2” autora Predraga Jeremića, čije dijelove prenosi beogradski Telegraf.

“Srećom, to se nije dogodilo, jer se i danas lako može pretpostaviti što bi to značilo za ionako krvavi rasplet jugoslovenske drame… Osioni Milošević, nošen valom probuđenog srpskog nacionalizma, ipak nije učinio još jednu veliku povijesnu grešku!

U strogo internim krugovima državnog vrha Srbije postojala je ideja da se kao poslednji način zaustavljanja Mesića u njegovoj namjeri da razbije Jugoslaviju upotrijebi fizička likvidacija. Isti izvori tvrde da je ondašnja Miloševićeva mašinerija već imala na raspolaganju čovjeka koji bi taj zadatak obavio. Snajperista je već bio poslan u ‘štek’ i samo se čekala konačna odluka, to jest odobrenje za akciju!

Navodno, za tu akciju je znalo samo nekoliko najbližih Miloševićevih suradnika. Kako do toga nije došlo, tako je i ova priča odmah sahranjena, ali je ostala u glavama onih koji su je znali. Desetljećima su šutjeli, pomalo se stideći i samih sebe zbog slijepe poslušnosti Miloševiću, koja je jugoslovensku tragediju mogla učiniti još težom i razornijom, piše beogradski list.

‘Nema govora da se tako nešto spremalo Mesiću u Beogradu’, tvrdi bivši visoki policijski dužnosnik i jedan od ondašnjih najbližih Miloševićevih suradnika.

‘Istina je da je Milošević na sve načine pokušavao sprečiti Mesićev dolazak u Beograd, na čelo Predsedništva SFRJ! Jasno je bilo da je novi predsjednik trebao biti iz Hrvatske i to Miloševiću nije smetalo, ali mu je smetalo da to bude Stjepan Mesić. Tuđman i Hrvatski sabor bili su neumoljivi i ipak je u Beograd stigao nepoželjni Stjepan Mesić. Nije bilo jasno zbog čega je Milošević bio kategorički protiv Mesića. Verujem, zbog njegovih političkih stavova, a možda i zbog nekog šireg obiteljskog pedigrea’, tvrdi sugovornik Telegrafa.

Najnovije