MILORAD DODIK Nekoć je bio miljenik međunarodne zajednice, a sada ‘vodi’ BiH pod američkim sankcijama

Inzistiranje na provedbi određenih odredbi koje su prvotno dogovorene za vrijeme potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, vraćanje dijela nadležnosti entitetima (primjerice, Vijeće ministara što je svojevrsni ekvivalent vladi BiH nekada je imalo samo tri ministarstva, danas ih ima devet) su neke od stvari koje, uglavnom bošnjačka javnost, zamjera lideru bh. Srba Miloradu Dodiku (predsjedatelju Predsjedništva BiH  te novom/starom predsjedniku SNSD-a) i trenutno najmoćnijoj političkoj osobi u BiH. 

Nekadašnji miljenik međunarodne zajednice

Valja podsjetiti i na to da je Dodik devedesetih godina bio lider opozicije u Republici Srpskoj koji se, za to vrijeme, na potpuno nekarakteristične načine obračunavao s tadašnjim SDS-ovcima, koji su, podsjetimo, za razliku od Dodika, krivi za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u tom dijelu BiH, piše Direktno.hr.

Od miljenika međunarodne zajednice do čovjeka kojeg se mrzi. To je, ukratko, put Milorada Dodika. Ono što godinama zagovara kroz svoju politiku ima jednu konstantu: to je fundamentalno jačanje države BiH uz nulta odstupanja od ideje države dva entiteta i tri konstitutivna i potpuno ravnopravna naroda.

Govoreći o Miloradu Dodiku, novinar Večernjeg lista Zoran Krešić naziva ga glavnim političkim menadžerom u BiH i podsjeća na njegov dosadašnji politički put.

“Možete ga voljeti ili mrziti, poštovati ili osporavati, ali ne možete ignorirati političko postignuće neprikosnovenog srpskog lidera u BiH. Dodik je vjerojatno i najbolji politički menadžer u BiH. Preživio je pokušaje podizanja desetina optužnica, našao se na crnim listama, prijetili su mu smjenama, unutarnje ekonomsko stanje u RS-u kojemu ne cvjetaju ruže nisu mu saveznik. Unatoč svemu tome iz svake dosadašnje utakmice izlazi kao pobjednik. Uspio je biti američki čovjek za promjene, blizak Kremlju i istodobno ostati najvjerniji RS-u”, kazao je Krešić za Direktno podsjetivši da je ključ svih problema bh. društva u Sarajevu, a ne u Dodikovim rukama.

Uporan i s jasnim ciljem

“Njegova je ipak najvažnija karakteristika da je uporan i ima jasan cilj koliko god se to ne svidjelo drugim stranama u BiH. No Dodik nije čovjek s kojim nema mogućnosti dogovora. Pa ipak on ne drži ključeve rješenja bh. problema. Oni su pohranjeni u Sarajevu koje nikako da razumije kako BiH nije samo onaj prostor koji simpatizira ljiljane i navodno sanja građansku državu jugoslavenskog tipa. Dodik je upravo takvom modelu krivog srastanja jedan od najvećih problema”, naveo je Krešić.

Kad je u pitanju izbor Milorada Dodika za novog/starog predsjednika, član Glavnog odbora i Političkog savjeta ove stranke Srđan Mazalica rekao je za Direktno kako Dodikova pobjeda nikako nije iznenađujuća.

“Mene bi iznenadilo da je ishod bio drukčiji, predsjednik Dodik je bio jedini kandidat predložen od svih općinskih odbora stranke koji su imali pravo kandidirati se. To govori da je dobro vodio stranku od posljednjeg sabora te da ne stvara neprijatelje u stranci”, smatra Mazalica i dodaje da je Dodik pravedan i pravičan prema svima u stranci i uspijeva donijeti pobjede SNSD-u.

“Stranka je pobijedila na svim razinama na prethodnim izborima i to govori dovoljno o tomu koliko dobro predsjednik vodi stranku, od Predsjedništva preko Skupštine Republike Srpske do Parlamentarne skupštine BiH i pozicije predsjednika Republike Srpske, SNSD je bio pobjednička stranka”, smatra Mazalica.

Na upit o formiranju vlasti na državnoj razini u kojoj bi trebali biti SNSD, HDZ i SDA, Mazalica je istaknuo kako nije previše optimističan.

Ništa od formiranja vlasti

“Postoje određene preporuke od stranke Europske komisije kad je u pitanju formiranje vlasti, ali treba vidjeti jesu li te preporuke na isti način usmjerene i prema Stranci demokratske akcije (SDA) jer je upravo cilj SDA da tehnički mandat trenutnog Vijeća ministara traje što duže, nisam previše optimističan i mislim da formiranja Vijeća ministara neće biti prije devetog mjeseca”, zaključio je Mazalica.

Banjolučki politolog Vojislav Savić kazao je za Direktno da je ostanak Dodika na čelu SNSD-a značajna i korisna stvar.

“To što Milorad Dodik ostaje na čelu najjače i najorganiziranije političke stranke u Republici Srpskoj je svakako značajna i korisna stvar, a ono što me je posebno ohrabrilo jest jedna njegova rečenica, za koju mislim da je nekima prošla neopaženo, a to je da SNSD nije stvoren da bi zadovoljio potrebe svog članstva, nego da bi radio za potrebe države i svih njenih građana, i da će SNSD ostati državotvorna stranka. Većina čelnika drugih stranaka to ne može ni da izgovori koliko su zaglibili u vlastite sitne interese i uskogrudo usmjerili svoje politike”, naveo je Savić.

Na upit o tomu je li dobro da jedan lider, što je u BiH čest slučaj, vodi stranku dugi niz godina, Savić je istaknuo kako postoje i neki drugi lideri diljem Europe poput Merkel i Le Pen koji su godinama na čelu stranaka ili institucija u svojim državama te da to nužno ne mora biti loša stvar.

I u Europi ima dugogodišnjih lidera

“Nije ni u Europi baš tako. I tamo postoji nekoliko snažnih lidera koji opstaju godinama, kako na čelu država (Merkel), tako i na čelu političkih stranaka (Le Pen), ili oboje. Naravno, drugačija politička kultura i drugačije okolnosti dovele su do lakše smjenjivosti političkih lidera i promjene vladajućih garnitura, ali to ne znači da stvarni centri odlučivanja nisu postojaniji i izvan dometa javnosti”, rekao je Savić i podsjetio zašto je u BiH to malo drugačije.

“Kod nas su bliska ratna prošlost, produženi tranzicijski adaptacijski proces doveli do formiranja jakih lidera, ali tome doprinosi i stalna i realna opasnost od novih sukoba. A tu opasnost već dugo generira isključivo sarajevska politička elita, odnosno njeni najekstremniji dijelovi”, kazao je.

Dodik je osebujan političar koji godinama važi za neprijatelja države BiH, međutim, za tu percepciju je velikim dijelom kriv iskrivljeni prikaz dijela medija u Sarajevu koji Dodiku zamjeraju političku konkretnost bez prevelike i nepotrebne političke korektnosti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR

Sva biračka mjesta uredno otvorena

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle...