Hrvatski Medijski Servis

MILIČEVIĆ ZA HMS: Nije točno da je Vlada FBiH prihvatila ponudu Glencorea

Dopremijerka FBiH te ministrica financija u Vladi Federacije  Jelka Miličević u izjavi za Hrvatski Medijski Servis demantirala je medijske špekulacije prema kojima je švicarski Glencore spreman platiti dugovanje Aluminija prema Elektroprivredi HZHB po cijeni od 50€  za megavatsat električne energije. 

-Takav prijedlog Glencorea nije  ni došao do Vlade FBiH, riječ je samo o špekulacijama. Sutra nastavljamo razgovore s predstavnicima te kompanije, rekla je Miličević u izjavi za HMS.

Podsjećamo, konzorcij na čelu sa švicarskim Glencoreom spreman je preuzeti posrnulog hercegovačkog giganta. Njihov uvjet je da im  Vlada FBiH osigura subvencioniranje električne energije jer je cijena iste vezana za mađarsku burzu,  a na njoj je cijena među najvišima u Europi.

Istovremeno, predstavnici multinacionalne kompanije WAQT Trade LLC, sa sjedištem u Dubaiju, stigli su na pregovore u Vladu FBiH. Oni su poslali prije nekoliko dana na adresu Vlade FBiH pismo namjere u kojem je iskazan interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim „Aluminijem“.

U pismu namjere istaknuto je da ova firma želi kupiti cjelokupan dio koji je u vlasništvu Vlade BiH (44 posto) i malih dioničara (44 posto), što je ukupno 88 posto vlasništva, čime bi imali većinu da odlučuju o svim daljnjim potezima.

S druge strane, ministrica Miličević je za HMS potvrdila da se predstavnici Glencorea sutra sastaju s Vladom FBiH nakon čega ćemo znati više informacija.

Ako ne dođe  do dogovora s potencijalnim investitorima Aluminiju prijeti najcrnji mogući scenarij. S petka na subotu, jednu minutu iza ponoći, hercegovački gigant će biti isključen s visokonaponske mreže što automatski znači prestanak proizvodnje i gašenje pogona./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte