Milas potpisao ugovore za projekte od strateškog interesa za Hrvate Središnje Bosne

Tajnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u sklopu današnjeg posjeta Središnjoj Bosni posjetio je Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje i Vitez, gdje je na koncu i potpisao tri ugovora za projekte od strateškog interesa za tamošnje Hrvate.

Riječ je o projektima obnove zgrade Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku, izgradnji Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”, s predškolskom ustanovom i sportskom dvoranom u Gojevićima kod Fojnice te dogradnji i opremanju novih lamela u Hrvatskoj bolnici dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj.

Ravnateljica OŠ “Ivan Goran Kovačić” Mirjana Golub zahvalila se Republici Hrvatskoj jer je obrazovanje prepoznala kao najveću pomoć ostanku Hrvata.

– Volim Fojnicu, volim ovu državu i želim da naša djeca to isto osjećaju i da im pružimo što bolje uvjete za ostanak – kazala je Golub.

Ravnatelj bolnice u Novoj Biloj Mladen Čuturić naglasio je važnost izgradnje novih lamela za daljnji razvoj te za Hrvate Središnje Bosne iznimno značajne zdravstvene ustanove.

– U planu je gradnja sedme i osme lamele bolnice. Sedma lamela bila bi s medicinskim sadržajem, odjel kirurgije bi vjerojatno prebacili tamo, čime bi dobili veći smještajni kapacitet. U osmoj lameli bi napravili prostor za edukacije. Čitav projekt vrijedan je između četiri i pet i pol milijuna maraka – rekao je Čuturić.

Ravnatelj KŠC Petar Barbarić don Željko Marić podsjetio je na pravnu borbu za povratak zgrade KŠC-a.

– Mi smo prošli jednu pravnu kataklizmu. Nažalost, morali smo poći do Strasbourga i tek kad smo dobili presudu Europskog suda za ljudska prava, nakon 77 godina vraćena nam je naša zgrada. Veliki dio zgrade je obnovljen, jedna trećina nije. Zgrada je iznimno stara, čak 140 godina, projekt je iznimno skup, mi bez dobročinitelja i Vlade RH ne bismo mogli krenuti u ovaj proces. Ovo je druga faza obnove – rekao je Marić.

Državni tajnik Milas naglasio je opredijeljenost Vlade RH da nastavi s potporom Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini.

– Zahvala, ponos i obveza, prije svega zato što pripadamo istom narodu. Zahvala zato što su ustrajni, strpljivi, puni želje boriti se i biti svoji na svome. Vlada RH ovim doista pokazuje da će biti vjeran partner Hrvatima u BiH u svemu što znači kvaliteta života i bolja svakodnevnica – poručio je Milas.

Prije Viteza, Milas je posjetio i Gornji Vakuf/Uskoplje i Bugojno, a državni tajnik u srijedu će posjetiti Kupres, Livno i Tomislavgrad./Fena/HMS/

1 COMMENT

  1. jedina zupanija koja treba opstat je srednja bosna.

    druga ce biti herceg posavina zupanija.

    treca bosansko krajiska uz i.mostar jablanicu i konjic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img