Sve vijesti

HNK Mostar

Milanović u Fojnici: Hrvatska će pomagati BiH, ma tko bio na vlasti

Hrvatska vlada pomaže BiH, ali to je naša dužnost, kultura srca i više od obveze. To ćemo raditi i ubuduće koja god vlada u Hrvatskoj bila, rekao je danas nakon otvorenja Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je naglasio da će se Hrvatska, u mjeri u kojoj to ljudi u BiH žele, zalagati da BiH ponovo postane prostor slobode i sigurnosti, a mjesto za to je Europska unija.

“EU nije idealna, ali je bolja od onoga što smo vidjeli ranije. Neću dopustiti, u onoj mjeri u kojoj se hrvatski glas bude mogao čuti u Europi, da se BiH marginalizira i da joj se postavljaju nemogući i neostvarivi uvjeti za ulazak u EU i da postane dnevni meni birokracije. Hrvatski je interes da BiH bude stabilna država koja je u stanju prije svega brinuti sama o sebi i time će biti bolji hrvatski susjed”, poručio je Milanović.

Bio sam više puta u samostanu u Fojnici, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ali danas mi je bila posebna čast da prisustvujem otvorenju muzeja. Muzej, dodao je on, ali i samostan, vrijedna su kulturna i povijesna baština BiH.

“Ovakva mjesta čine Bosnu i Hercegovinu Bosnom i Hercegovinom. Svi se trebamo zamisliti nad ovim vrijednim eksponatima, svim trudom koje su franjevci kroz stoljeća uložili. Ovo je za ponos i još jednom želim izraziti čast i zadovoljstvo prema ovom velikom djelu franjevaca”, istakao je Bevanda.

U Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici danas je, u prisustvu brojnih gostiju, otvoren muzej samostana. Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u BiH, s poviješću dugom sedam stoljeća. U samostanu se nalazi povijesno, vjersko i kulturno blago o katoličkoj prisutnosti u ovom dijelu BiH, ali i o suživotu različitih naroda kroz stoljeća. U knjižnici i muzeju nalazi se oko 50.000 naslova, a izgradnja zgrade muzeja trajala je 14 godina.

Vlada Republike Hrvatske bila je najveći donator tijekom izgradnje nove zgrade muzeja./Fena/HMS/

Najnovije

PREMIJER ALBANIJE

RAMA: Ovo je zvono na uzbunu, naglasnije do sada

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da su najnoviji događaji na sjeveru Kosova najglasnije zvono na uzbunu do sada zbog kontinuiranog rizika od eskalacije...