Milanović primio ratne zapovjednike tuzlanske brigade HVO-a

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je primio ratne zapovjednike 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla, nezadovoljne što se danas u Tuzli pokušavaju umanjiti njihove ratne zasluge.

Milanović je primio ratnog zapovjednika brigade Zvonka Jurića, ratnog načelnika Stožera brigade Milenka Horvatića, ratnog načelnika Sigurnosti brigade Niku Jurića i ratnog zapovjednika bojne Antu Tomića, priopćeno je s Pantovčaka.

Na sastanku se razgovaralo o ratnom putu te brigade koja je bila dragovoljačka i tada prva i jedina obrambena postrojba na području Tuzle. Formirana je u svibnju 1992. godine nakon što je postalo evidentno da će se agresija i rat proširiti i na područje Bosne i Hercegovine, kako su kazali predsjedniku Milanoviću ratni zapovjednici.

Razlog osnivanja brigade bila je zaštita Hrvata na području Tuzle i susjednih općina Živinice, Lukavac, Lopare i Banovići, a gdje je prije rata živjelo oko 40 tisuća Hrvata, uglavnom u ruralnim predjelima, stoji u priopćenju.

Zapovjednici brigade kroz koju je prošlo gotovo tri tisuće branitelja, a poginulo ih je 48, rekli su kako su uspjeli obraniti hrvatske ljude i prostore.

Podsjetili su na pokušaje i pritiske da se 115. brigada HVO-a Zrinski pretvori u postrojbu Armije BiH, čemu su se oni uspješno odupirali te je brigada sve do svog gašenja bila pod izravnim zapovjedništvom Glavnog stožera HVO-a i sačuvala svoj identitet.

Iako je zbog toga bilo i napetosti u odnosima s Bošnjacima, do sukoba nije došlo, što zapovjednici brigade također smatraju važnim za Hrvate na tom području BiH. Nezadovoljni su, međutim, što se i danas u Tuzli pokušavaju umanjiti ratne zasluge njihove brigade tijekom rata u BiH, stoji u priopćenju.

Kako bi sačuvali istinu i podsjetili na zasluge 115. brigade HVO-a Zrinski, ratni zapovjednici najavili su svečano obilježavanje njenog osnivanja u svibnju ove godine u Tuzli te su pozvali i predsjednika Milanovića na svečanost. Uz predsjednika RH na sastanku je bio njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img