Milanović optužio Veleposlanstvo SAD u BiH za “pokušaj opstrukcije” dogovora o reformi Izbornog zakona

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozdravio je napore koje poduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u BiH u cilju izmjena Izbornog zakona BiH, ocijenivši neprihvatljivom izjavu američkog veleposlanstva u Sarajevu kojom se te izmjene vezuju uz promjene Ustava BiH, priopćeno je u utorak iz Ureda Predsjednika RH.

“Imajući u vidu ustavnu obvezu Republike Hrvatske da brine o položaju i pravima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te vodeći računa o strateškim i nacionalnim interesima Republike Hrvatske koji se mogu zaštititi jedino ako BiH bude stabilna, funkcionalna i demokratska država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka – predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozdravlja napore koje poduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u BiH u cilju izmjena Izbornog zakona BiH”, navodi se u priopćenju.

“Dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH – koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a – jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH”, naglasio je po priopćenju Milanović.

Hrvatski predsjednik pozvao je izabrane predstavnike državne vlasti u BiH da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmjenama Izbornog zakona BiH. Ocijenio je da intervencije iz inozemstva i nametanje rješenja trima narodima ne doprinosi stabilizaciji BiH, te je u tom smislu kritizirao izjavu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu koje je izmjene Izbornog zakona “nepotrebno” povezalo s izmjenama Ustava BiH.

“Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štoviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor”, ocijenio je Milanović.

“Zbog toga neugodno iznenađuje činjenica što i sada svjedočimo pokušajima da se oteža ili čak spriječi dogovor o izmjeni Izbornog zakona koji je važan dio šireg rješenja za funkcioniranje BiH i napretka prema EU. Izjave, poput one iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH – Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH”, poručio je hrvatski predsjednik Milanović.

Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, izmjena Izbornog zakona je prioritet koji Milanović smatra važnim korakom kako prema osiguranju prava hrvatskog naroda u BiH, tako i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU-a.

“Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, jamčio bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom tijelu BiH.”

Milanović je, po priopćenju, naglasio kako upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor triju konstitutivnih naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava./HMS/

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img